Perušić je slavio u dobrom raspoloženju

Obilježavanje blagdana Uzvišenja Svetog križa, Dana Općine Perušić doživjelo je kulminaciju sinoćnjim nastupima organiziranim u središtu mjesta. Sve je započelo zabavnom manifestacijom „Perušićke igre razbibrige“  u kojima su stare i nove igre prezentirali stari i mladi. Večernji program započeo mimohodom kulturno-umjetničkih društava. Najprije su krenule mlade snage HKUD-a Perušić, da bi nastavili gosti iz KUD-a Dangubica iz Kutereva, pa opet članovi HKUD-a Perušić u seniorskoj postavi. Zasebno su nastupili članovi Tamburaškog sastava Krajcari.Tradicionalni napjevi i običaji stare Like uvijek su bili dobro prihvaćeni na ovakvim događanjima, pa je tako bilo i sinoć u Perušiću. Renomirani ansambl harmonika „Zdrmuša“ iz Gospića pod  ravnanjem Zvonimira Kosa predstavio se šarolikom lepezom repertoara nekoliko stilova, među kojima se  posložio princip „za svakoga ponešto“.

Načelnik Općine Perušić Ivica Turić u svojem obraćanju nazočnima nije držao dugi govor. Čestitao je  blagdan i zahvalio se svima koji su ovu prohladnu večer došli u centar Perušića da bi se zajednički veselili i slavili blagdan Svetog križa, kako su to uvijek činili i njihovi preci: uz pjesmu, ples, šale i dobro raspoloženje. U pohode Perušiću došli su i gosti i prijatelji iz cijele Like: Gospića, Baških Oštarija, Korenice, Otočca, Ličkog Lešća, Kutereva i Brinja.Vrhunac zabavnih sadržaja stigao je kada se na pozornicu popela spisateljice i pjevačica Nives Celzijus s pratećim bendom. Publika je zdušno pjevala njezine karanfile, a čulo se i zbog čega je subota dan za alkohol. Sve je začinio vatromet iza ponoći, ali se brojna publika niti tada nije  vraćala doma, slaveći ovaj blagdan do sitnih sati.

Blagdan Svetog križa i Dan Općine Perušić nastavljaju se slaviti i sutra, kada će svoj obol ovoj priči dati članovi LD „Klisa“. U njihovoj organizaciji od 9 sati organizira se gađanje glinenih golubova.

H.J.