Općina Perušić slavi svoj dan, blagdan Svetog križa. Među više manifestacija koje se ovim povodom održavaju svakako središnje mjesto zauzima svečana sjednica Općinskog vijeća Perušić. Otvorio ju je predjednik vijeća Milorad Vidmar, uputio čestitke članovima Općinskog vijeća i riječ dao načelniku Općine Perušić Ivici Turiću.

-Zajedno s većinom vas vodim ovu općinu 16 godina. I sami znate da je tada situacija bila vrlo teška, da je „status quo“ unazađivao naš napredak. Općina Perušić je danas ekonomski stabilna, s mnoštvom realiziranih projekata i  isto tako s mnoštvom projekata koje treba realizirati. Velika sredstva i puno truda uloženo je u nove projekte, u dokumentaciju i građevinske dozvole. Prije nekoliko dana nam je župan Milinović sa svojim timom uručio tri građevinske dozvole. Pitanje je dana kada ćemo početi raditi na stambenoj zgradi koja će se graditi na mjestu bivše Ekonomske škole. Temelj razvoja svega je infrastruktura u koju neprekidno traju ulaganja i povećanje njezine kvalitete. S time se povećava i kvaliteta života naših građana, što je naša trajna obaveza. Uskoro kreće potpuna obnova našeg Doma kulture gdje ćemo imati kino-salu, konferencijsku dvoranu i prostore za rad mnogih udruga. Izdvojit ću znatne pomake u razvoju gospodarstva, s naglaskom na poljoprivredu i turizam. Gradit ćemo novu Zelenu tržnicu s modernim, otvorenim štandovima za prodaju mesa, ribe, mlječnih proizvoda i svega onoga što naši vrijedni poljoprivrednici proizvedu. To neće biti megalomanski projekt, već jedna moderna tržnica sa sanitarnim čvorom i svim potrebnim sadržajima. Na milijun eura čeka energetska obnova osnovne škole i renoviranje sportske dvorane. Sanirat će se i proširiti Dječji vrtić. Radimo na tome da maksimalno povećamo kvalitetu života građana, a to je nama najvažnija zadaća. I ono što je ključ svega jesu investicije u nova radna mjesta, pri čemu očekujemo oko 65 milijuna eura privatnih investicija, oko 100 milijuna kuna od lokalne samouprave i 200 milijuna kuna od strane javnih poduzeća, istaknuo je načelnik Turić.

Ono što građane najviše zanima, a o čemu se informacije dobivaju doslovno „na kapaljku“ jesu aktivnosti HEP-a oko izgradnje HE „Kosinj 2“.

-Narednog tjedna HEP počinje s gradnjom obilazne ceste Studenci-Mlakva. U travnju se planira početak gradnje tunela i ceste Gornji Kosinj-Bakovac. Samo ovo će biti oko 200 milijuna kuna investicija. Oduzelo bi nam previše vremena kada bi vam sada nabrajao mnoštvo projekata koji su u različitim fazama priprema i realizacije. Za dvije godine proslavit ću 18 godina na čelu ove općine. To je dakle punoljetnost i tu će završiti moj angažman u politici i Općini Perušić. Onaj tko dođe nastaviti taj put zateći će sigurno dobre temelje i mogućnosti daljnjeg razvoja. Sve ovo što sam naveo presudno je za obnovu naše demografske slike. Prije 15 godina bilo nas je oko  7000, a danas jedva 3000. Sa svim spomenutim ulaganjima i dobrom stambenom politikom očekujem da konačno počne demografska revitalizacija naše općine. Ono što treba uvijek imati na umu jest istina da bogatog kraja nema bez bagatih sela, naglasio je načelnik Ivica Turić.

U naselju Kunjača do danas  je sagrađeno 30-ak kuća, a prema sadašnjoj dinamici naredne godine trebalo bi ih biti više od 50. U novoj zgradi na temeljima Ekonomske škole sagradit će se 28 stanova, svakako značajan obol u demografskoj obnovi ove općine.

Članovi Općinskog vijeća i mnogi građanima danas su se poklonili poginulim hrvatskim braniteljima. Komemoracije su održane u Mjesnom groblju Perušić, kod spomen obilježja u Bukovcu i Perušiću te u Donjem Kosinju gdje je u Mjesnom groblju otkrivena spomen ploča za sve žrtve Domovinskog rata.

M.S.