Nova podrška mještanima

-
-

    PERUŠIĆ – Nastavljeni su prosvjedi mještana Perušića protiv izgradnje bazne stanice i antenskog stupa VIP-Neta nedaleko od nekoliko obiteljskih kuća. Sve je počelo prošloga tjedna kada su započeli radovi na tome sustavu, unatoč činjenici da se takav objekt ne nalazi u Prostornom planu općine, niti ima dozvole Općine i Ličko-senjske županije. Kako stoji u  Uredbi Vlade RH  za komunikacijske koridore za takve jednostavne samonosive objekte temelja ispod visine temelja OD 30 cm uopće ne trebaju bilo kakvi „papiri“ niti suglasnosti lokalne samouprave.

     Prosvjednici su se jutros oko 10 sati  okupili na gradilištu i potom prodefilirali središtem Perušića. Nakon kraćeg prosvjeda pred zgradom Općine Perušić  u Općinskoj vijećnici primili su ih saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović, župan Milan Kolić i načelnik općine Ivan Turić sa suradnicima. Uslijedio je kraći razgovor, a potom je okupljenima obratio dr. Milinović.

Nastavak ispod oglasa

  -Od početka pratim ovu situaciju i moram reći da vas potpuno razumijem i kao i župan i načelnik općine dajem vam bezrezervnu potporu u vašem nastojanju da se radovi na VIP-Netu, na sadašnjoj lokaciji, prekinu. Ovoga tjedna ću se naći s predsjednikom Uprave VIP-Neta i njegovim suradnicima da bi postavio pitanje zašto se taj antenski sustav ne gradi na Šutića vrhu, za što već postoje dozvole i  određene tehničke pretpostavke. Osim toga ta je lokacija u Prostornom planu Općine Perušić i predviđena za gradnju takvih objekata. Moja tri osobna razloga zašto sam protiv gradnje antenskog sustava. Ta lokacija za tu namjenu nije predviđena Prostornim planom, ni Županije niti Općine. Druga važna stvar , ali možda najbitnija, vezana je uz zračenje tih antena, odnosno uz ljudsko zdravlje. Za sada nije dokazano da te antene štetno utječu na zdravlje ljudi, ali nije dokazano niti da ne zrače i uzrokuju različite bolesti. Ne dopuštamo da mještani Perušića koji će živjeti uz taj antenski stup budu pokusni kunići u tom smislu. Treći razlog zbog kojega se protivim gradnji ovoga stupa je nagrđivanje krajolika u Perušiću i Ličko-senjskoj županiji, najljepšoj i najmanje zagađenoj u RH. Ovih nas dana guraju u nekakve obližnje regije. Treba jasno poručiti da je Lika cjelina od pamtivijeka, a i u Domovinskom ratu smo pokazali koliko je volimo. Nećemo dati da se itko igra s prostorno najvećom hrvatskom županijom. Također nećemo dati da se itko igra s ovom općinom, rekao je dr. Milinović prekidan učestalim povicima odobravanja i pljeskom nazočnih. Župan Milan Kolić  rekao je kako nema što dodati ovim riječima.

-Naše je opredjeljenje čist okoliš, županija koja želi biti još poznatija turistička destinacija. Ako postoji lokacija za antenski stup ma Šutića vrhu, onda ne vidim logičnog razloga da se od tog projekta tek tako odustaje. Ovim zadnjim rješenjem nagrđuje se okoliš i mještanima postavlja pred kuće potencijalna opasnost po njihovo zdravlje. Valja istaknuti da nitko od VIP-Neta nikoga od nas nije kontaktirao, što svakako nije u redu. Ovdje smo da vam dademo  našu punu potporu i u svakom trenutku nam se možete obratiti, rekao je župan Kolić. Na sastanku je dogovoreno  da se Upravi VIP-Neta uputi otvoreno pismo kojima sve instance Županije i Općine Perušić traže  preispitivanje  odluke o gradnji stupa  na novoj lokaciji, odnosno traže promjenu lokacije buduće antene. Kako je istaknuto Općina Perušić i Županija iskazale su  javni interes da bi se povećala čujnost mobilne mreže, ali je pod svaku cijenu i  uz izmjene koje, kako je rečeno, predstavljaju stavljanje privatni interesa iznad javnih.

      Dokazujući naum mještana da ostvare što bolje rezultate u svojim OPG-ima Blaž  Žarak poklonio je gostima u ime svih okupljenih neke od svojih eko-proizvodima s kojima je na brojnim sajmovima polučio prestižne nagrade.

M. S.