Perušić, Općina s najvećim brojem aktivnih gradilišta u Lici

0

Dan Općine Perušić i blagdan Svetog križa obilježen je danas uz svega nekoliko događaja i bez velikih okupljanja kao prijašnjih godina. Položeni su vijenci na spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na nekoliko lokacija, a potom je održana svečana sjednica Općinskog vijeća koju je predvodio predsjednik Milorad Vidmar.

Govoreći o aktualnim projektima na ovome području načelnik Općine Ivica Turić ustvrdio je kako je ova Općina najveće gradilište u Lici i šire.

Oglas

-Uvijek se može više i bolje, ali ova općina će uz fondove EU i vlastita sredstva ove godine jako puno uložiti u projekte. Da nas to ne vara, mnoge investicije došle su sa strane, ali se ulažu na području ove Općine. Na taj način su angažirane domaće snage i tvrtke. Radimo vrhunske poslove. Generacijama koje dolaze sigurno ostavljamo dobre temelje za razvoj u svim pogledima. Uvijek sam se zalagao za jedinstvenu cijenu pitke vode na ovome području, a ne da netko plaća nama vodu ili mi drugima. Tako je i sa zbrinjavanjem smeća. Aktivno je 11 gradilišta i projekata na našem području, do konca rujna kreće desetak novih. Cijela Lika i Hrvatska imaju problema s poljoprivrednim poticajima, a uvijek sam se zalagao da se taj problem riješi na poticaje po proizvedenim kvotama. Na tome ću i ustrajati. To nije moj niti vaš problem, nego li cijele države, rekao je načelnik Turić. Sve stavke proračuna za tekuću godinu definirala je voditeljica financija Josipa Kolak koja je istaknula kako je u prvom polugodištu izvršenje proračuna Općine Perušić iznosilo 9 574 000 kuna vlastitih sredstava, bez ulaganja od strane državnih poduzeća i EU-fondova. Zamjenik načelnika Mihael Kurteš  nabrojao je  tek neke od projekata.

-Tu je izgradnja novog parkinga, Vatrogasnog doma, mrtvačnice i proširenje groblja, gradi se novi nogostup od centra do Kvarata uz D-50, gradi se nadvožnjak u Studencima, obnavlja Društveni dom u Lipovom polju, uskoro se ruši stara Ekonomska škola i gradi stambena zgrada… Teško je izdvojiti neki projekt po važnosti jer svaki od njih nam puno znači u smislu ulaganja i poboljšana kvalitete života, istaknuo je Mihael Kurteš.

Perušić su danas ukrasile mnoge replike starih razglednica na kojima se vide zgrade i kuće unatrag 100 i više godina. Dio je to izložbe pod nazivom „Perušić kroz povijest“ u angažmanu PP Grabovača, TZ Općine Perušić i Samostalne narodne knjižnice Perušić.

M.S.