PERUŠIĆ- Po onoj staroj izreci „bolje da nestane sela nego običaja“ sinoć je Dom kulture bio ispunjen do posljednjeg mjesta.  Kulturna manifestacija „Ide jesen, ide novo prelo“ deseti je puta za redom kroz djelovanje HKUD-a Perušić pokazala djelić tradicijskih napjeva, plesova  i  običaja stare Like, kao i bogatstva krajeva iz kojih su im u goste došli stari, ali i  neki novi prijatelji. Domaćini su nastupili prvi i zasluženo su dobili buran  pljesak. Nastavilo se to i kada su svoje običaje predstavili njihovi gosti i prijatelji.

   Govoreći pred uzavrelom dvoranom načelnik Općine Perušić Ivica Turić zahvalio se svima na dolasku.

-Uz sve nove glazbene trendove  i opći tehnološki napredak mi nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti svoje korijene. To dugujemo našim starima, precima koji su kroz svu burnu prošlost  Like i Hrvatske očuvali naše običaje, da bi ih ovi vrijedni ljudi danas prenosili generacijama koje dolaze. HKUD Perušić proslavio je ovaj kraj diljem Hrvatske i  inozemstva, pokazujući svijetu ono na što smo ponosni. Dolazak naših prijatelja iz Hrvatske i Slovenije pokazuje dobrodošlicu, kao još jednu tradicijsku vrijednost Perušića. Stoga želim da se svi dobro osjećate, da zajedno zapjevamo i veselimo, kazao je načelnik Turić. Predsjednik HKUD-a Perušić Emil Paral ističe da ova folklorna družina  postoji već niz godina.

-Za rad ovoga HKUD-a zaslužni su mnogi, generacije koje nisu željeli dopustiti da stari običaji Perušića i Like nestanu. To je neprocjenjivo bogatstvo na koje moramo biti ponosni. Ovo je jubilarna priredba na koju su nam se odazvali naši prijatelji: KUD „Ilija Dorčić“ Novi Vinodolski, KUD „Paurija“ Dubravci, KUD „Vrhovac“ Vrhovac, KUD „Bokolje“ Dobropoljana i Folklorna skupina Kulturnega društva  Stari trg ob Klobi iz Slovenije. Dolazak KUD-ova koji su prvi puta na ovoj manifestaciji zapravo je nastavak našeg prijateljstva jer smo mi već  nastupali na njihovim smotrama folklora, dok smo kontakt sa gostima iz Slovenije ostvarili putem „facebooka“. Vidite dvoranu krcatu publike, čujete ovaj pljesak i to je najbolji dokaz da se tradicijske vrijednosti zasigurno neće izgubiti. Tome je dokaz i veliki broj mladih članova našeg, kao i ostalih KUD-ova, rekao nam je predsjednik Paral. Nakon folklornog dijela programa nastupila je grupa „Razbijači čaša“. Prepuna se dvorana počela prazniti tek oko 3 sata ujutro. Kao i svih ovih godina priredbu je financijski pomogla Općina Perušić, kao i rad  cijele plejade mještana koji su svojim angažmanom doprinijeli da se zaore pjesme stare  više stotina godina.

L. O.