Perušićki David protiv Golijata

PERUŠIĆ – Drugi dan za redom traju prosvjedi mještana Perušića koji se protive gradnji 36 metara visokog stupa za baznu stanicu VIP-Neta. I ovoga se puta sve događa pod nadzorom Policije koja nije imala posla, samo je okupljene mještane upozorila da ne ulaze na gradilište jer je riječ o privatnom posjedu. Taktika je promijenjena pa su prosvjednici zakrčili ulaz na gradilište kako se ne bi mogao dovesti građevinski materijal. U jednom trenutku jedna od prosvjednica utrčala je na gradilište i izvođačima radova i policiji pojasnila kako su strojevi i radnici povrijedili njezin posjed koji graniči s parcelom gdje se gradi antenski stup.

Uza sve tvrdnje kako se na ovaj način krše odredbe Ustava RH, po svemu sudeći, netko u vrhu je zaobišao Ustav, Prostorne planove, lokalnu samoupravu donijevši uredbu po kojoj se antenski sustavi za komunikacije smiju graditi bukvalno gdje god za to postoje osnovni uvjeti poput zemljišta i infrastrukture. Koliko god lokalna samouprava stajala na strani građana, utoliko su zapravo nemoćni pred spomenutim uredbama.
Nezadovoljni mještani i ovoga su puta prozivali neke zakone i uredbe RH.
– Ovo je k’o onaj propali Zakon o golfu što su ga tili progurat’ na mala vrata. Po tome je bilo da tajkun ima pravo uzet svačiju njivu i livadu koja mu fali za par rupa na terenu. Sve su to rupe pa i ova s antenama, govorili su gnjevni Perušićani. Podršku je sugrađanima došao dati Blaž Baja Žarak.
– Ja sam sa sobom ponio stare i slomljene drvene roglje. Ne da bih kome naudio, ne daj Bože, nego da poručim da me za svog nasljednika odredio Matija Gubec. Da se danas skupa borimo protiv muljaže bogatih stranih korporacija i naših korumpiranih političara koji preskaču sve instance da bi došli do cilja!
Obitelj Stapar obratila se novinarima s novim, začuđujućim podatkom.
– Našeg je sina Mladena nazvao Stjepan Obućina, vlasnik ove parcele, i rekao mu da mu neće biti produljen ugovor u Hrvatskim šumama pa da će ostati bez posla. Čija je ovo država? Svih nas ili skupine moćnika koji nam vedre i oblače, javno se zapitala Mirjana Stapar. Prosvjed Perušićana protiv VIP-Neta podsjeća na biblijsku borbu malog Davida protiv Golijata. Samo što ovdje Golijat iza sebe ima uredbe donesene na najvišim državnim razinama, a David tek nemoć da ispravi nelogičnosti, posebice kada se krši „hrvatska biblija“, tj. Ustav Republike Hrvatske.

Nastavak ispod oglasa

M. S.