Povodom Međunarodnog dana dobrovoljnih darivatelja krvi danas je župan ličko-senjski Ernest Petry primio predstavnike županijskih, gradskih i općinskih udruga darivatelja krvi i Crvenog križa. Bila je ovo prigoda za  razmjenu iskustava, pri čemu  je župan još jednom istaknuo svoju punu zahvalnost i potporu koju darivatelji krvi uživaju u široj zajednici.

-Vi već godinama darujete svoju krv, darujete zapravo  dio sebe da biste  pomagali i spašavali ljudske živote. To su geste za koje ne tražite naknadu, a koje zapravo nemaju niti cijenu. Na tome vam se iskreno zahvaljujem i naglašavam da ste do sada i ubuduće u nama imati jakog i pouzdanog partnera. Za tekuću godinu smo za vaša društva i udruge osigurali 422 tisuća kuna, što je svakako maksimum. U nadolazećim godinama se nadam da će ti iznosi biti još i veći, a naša suradnja neupitna, definirao je župan Petry.

U ime dobrovoljnih darivatelja krvi na prijemu se zahvalio Tihomir Šimunić, predsjednik Crvenog križa Ličko-senjske županije koji je pojasnio mnoge detalje iz bogate povijesti ovih humanih akcija. Naglasio je činjenicu da prema broju stanovnika Ličko-senjska županija treba na godišnjoj razini prikupiti oko 1 000 doza krvi, dok je taj broj već godinama veći od 1 500 doza.

Ovo je potvrdio i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić  koji je u svojem govoru naglasio kako će u suradnji s Zavodom za transfuziju krvi iz Rijeke do konca ove godine biti organizirana još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Ta četvrta po redu akcija mogla  bi se unatoč epidemije COVID-19 na prostoru Ličko-senjske županije do konca godine moglo govoriti o rekordnim brojkama u prikupljenim dozama krvi. Brkljačić je također napomenuo kako je generacijski prosjek žitelja Ličko-senjske županije sve veći, dok u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi pristupaju sve mlađi ljudi.

L.O.