Čini se da je naš redakcijski  tekst pod nazivom „’Ko čuva čuvare“ doista pao na plodno tlo. Jutros je glavni urednik portala Lika online Hrvoje Jurković tim povodom pozvan u Policiju na obavijesni razgovor u svojstvu svjedoka. Prema njegovim riječima dežurni službenik bio je izuzetno ljubazan i korektan, dok je suština poziva i razgovora zapravo šuplja priča kojoj bi pozavidio svaki pristojan propuh.

Trenira li Policija strogoću na novinarima?

Iako u tekstu, što je odjednom postao sporan, nitko nije imenovan, nitko nije uvrijeđen niti omalovažavan, Policija je našla za shodno propitivati se za ime autora (neš’ ti meni svašta pisat’, dečko!), izvore informacija o eventualnim policijskim nepodopštinama (‘ko ti rek’o sve to?) i ukupne okolnosti nastanka teksta. Ponavljamo kako od gl. urednika doznajemo  da je razgovor, odnosno davanje izjave, bio sav u pozitivnom superlativu,  ali se teško oteti dojmu  da smo nehotice „tjerali lisicu, a istjerali medvjeda“. Vjerojatno omaškom ili previdom netko  se „odozgo“ nehotice želio nametnuti iznad javne riječi, a (opet nehotice) i  pokazati kako je Policija nekakva posebna kasta, a mi se drznuli napisati kako bi bilo dobro znati nešto više o tim i  takvim nepogrješivim ljudima. Po ovome se čini  da malo tko iz Policije prati ostale medije gdje svako malo stoje informacije o policijskim propustima na svim razinama. Tako se čini da smo mi sretni jer je naša lokalna Policija imuna na sve ovo pa ih stoga i zanima kako smo se usudili napisati tekst „’Ko čuva čuvare“.

Nije im prvi puta

Sličan postupak dogodio se prije dvije godine prema kolegi M. Smolčiću jer se drznuo prenijeti izjave zaposlenica jednog trgovačkog centra iz Gospića o policajcu kleptomanu. Možda je tada najspornija bila činjenica da je taj „ugledni“ PU djelatnik krao sve od reda pa i-ženske viklere!!! U oba navedena slučaja bilo bi za početak dobro znati tko je dao nalog za pozive novinara na obavijesne razgovore. Kada mi (ne)moramo odavati svoje izvore, treba li ih odavati i nepogrješiva Policija.

L.O.