Piskaralo na kupusovom listu

13

Dođe mi da se počešem… kad pročitam na „kupusovom listu“ stručna piskaranja skorojevića, koji su si za pravo dali analiziranje političkih djelovanja pojedinih političara, koji su ako ništa drugo barem obilježili  jedno vrijeme u kojem žive i vrijeme u kojem su ako ništa drugo stvorili nešto, kako za svoju županiju tako i državu, na ovakav ili onakav način. Kolika je ta vrijednost, između ostalog sadašnje vrijeme pokazuje, a sigurno je da će vrijeme koje dolazi  itekako pokazati.

Imala je Lika mnogo političara u svojoj povijesti, i onih i ovih, ovakvih i onakvih, mnogi su na sebi svojstven način zadužili povijesno stvaranje države u kojoj su živjeli, a mi će mo ipak pamtiti naše vrijeme i  jednog političara, bez razlike kojoj je političkoj opciji pripadao ili pripada, i njegovo djelo kojim je iz „magle“ koliko toliko izvukao naš lički kraj. Srljanje i utiskivanje slova na papir zasnovano isključivo na mržnji i nametanju zlobnih i podlih primisli svakodnevnica su jednog piskarala, koji već duže vrijeme ustaljenom praksom reketarenja, ucjenjivanja, omalovažavanja, blaćenja, zadiranja u svetinju obitelji pokušava prigrabiti materijalnu korist u kojoj će se kad tad „ugušiti“. Jer, osnova svega trebala bi ako ništa drugo biti, prenošenje istine javnosti, onakve kakva zaista je, bez primjesa i podmuklog podbadanja od kojega bi i mala djeca zapalakala kad bi pročitala laži o svom djedu, ocu ili majci. E pa , piskaralo koje već duže vrijeme nastoji prigrabiti sebi ne tako malu materijalnu korist, zasigurno će uskoro ostati bez tinte u peru jer i u ovoj našoj struci dolazi do nestašice, pa bila ona i u vidu pera ili tinte.

Puno smo se puta, budimo iskreni, zapitali, pa što to piskaralo u stvari hoće, zašto nanosi zlo ljudima, zašto, ako piskara ne radi to na profesionalan i ljudski način. E pa, najprije treba upoznati tog čovijeka, treba pitati njegove nekadašnje urednike i suradnike kakav je to on čovijek i radnik, i onda će Vam sve biti jasno. Jedini odgovor na sva naša i vaša pitanja bi će: „ Dobio je nogu“ . „Dobio je nogu“!!!

Dovoljno ??? Ako nije, mogli bi napisati i ovo…, u svojoj bjesomučnoj pohlepi piskaralo nema nikakve svetinje, uvažavanja niti kulture, iza svakog utisnutog slova stoji dobro promišljena i odvagnuta mogućnost ostvarivanja dobiti, zarade novaca na tuđoj patnji i boli. Ono što piskaralu jedino u prilog ide, je to, da i onu, nazovimo istinu, kojoj on uđe u trag izobliči, uništi i doda joj na stotine rogova čime uništi i onu vrijednost koju bi možda zasluživala. Političari kao političari, svaki za svoja vremena, iza svakoga ostane nešto vrijedno ili manje vrijedno, no mjenjanje političkog utiskivanja slova na „list kupusa“ i mjenjanje mišljenja o političarima na način „koliko je kesa teška“ spada u onu kategoriju koju ja nazivam podlost. Nasmijem se s guštom kad vidim tog piskarala kako „cvijeta“, i kako likuje kad osjeti da je nekom nanio zlo i da u očima njegovih rijetkih istomišljenika vidi odobravanje, koje je,   u stvari noga u guzicu i poruka, samo ti piskaraj, mene se to ne tiče, dobro mi je dok mene ne diraš. Kad  presuše ljigave kese u kojima se za sada kotrlja po koja kuna, onda će se to naše piskaralo uhvatiti za glavu i nestati u vidu vjetra ili magle. Koliko je piskaralo izgubilo sudskih sporova zbog podlih objava, koliko je to u novcima kazni, kako će to platiti, sam dragi Bog zna, ali siguran sam da se na takav način ne može živjeti. Između ostalog svjedoci smo svih sličnih pokušaja pokvarenog pisanja s ciljem brzog bogaćenja i načina na koji su skončali svoju karijeru..da ne kažem nešto drugo.  Bogomoljac nisam, ne ližem oltare i ne zovem popove svojim roditeljima, ali zato vjerujem u Boga, stoga ću uvijek činiti sve kako bi svojim prstima kojima stvaram pisanje, nastojati izreći svoje mišljenje, istinu a da ne povrijedim nekog drugog. Koliko mi to uspjeva, neznam, ali vjerujte mi iskreno se trudima da budem pošten i da napišem ono što spada u sferu poštenog novinarstva.

Piskarala sam spomenuo jer mi se duša napunila, jer vidim da protiv zlobe, zla i podlosti treba odgovoriti  pisanjem koje on neće razumijeti, a ako to i pokuša, zasigurno će krivo protumačiti…

                                                                                                                    L.O.