NP Sjeverni Velebit ovoga petka ima dvostruke razloge za slavlje: obilježava Međunarodni dan planina i 20 godina od proglašenja Nacionalnog parka, Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“. Stoga će 13. prosinca od 16 sati u sjedištu parka u Krasnu održati prigodni program.

Prema najavama tema Međunarodnog dana planina 2019. je ˝Važnost planina za mlade˝. Ovo je svakako prigoda da se skrene pozornost na mlađe generacije kako bi preuzele vodeću ulogu i zatražile da planinska područja i narodi koji tamo žive postanu okosnice u nacionalnim i međunarodnim razvojnim planovima. Da istodobno dobiju više pažnje, ulaganja i istraživanja kakvu zaslužuju. Ravnateljica JUNP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić drži kako je to prilika da se istakne važnost planina za buduća pokoljenja.

-Mnogi mladi odlaze u urbana područja u potrazi za boljim životom i zaposlenjem. Migracije s planina dovode do napuštanja poljoprivrede, degradacije zemljišta i gubitka kulturnih vrijednosti i drevnih tradicija. Obrazovanje, pristup tržištu, različite mogućnosti zapošljavanja i dobre javne usluge mogu mladima u planinama osigurati bolju i kvalitetniju budućnost. Ova manifestacija će biti prigoda da se djeca educiraju o ulozi koju planine igraju u podržavanju života milijardi ljudi. Kroz osiguravanje pitke vode, čiste energije, hrane i rekreacije. Zato s ponosom mogu istaknuti kako su upravo djeca kroz brojne školske ekskurzije najčešći posjetitelji našeg centra i stalnog edukacijskog postava „Kuća Velebita“, naglasila je ravnateljica ove ustanove Irena Glavičić Sertić.

Međunarodni dan planina svoje temelje ima u 1992. godini, kada je prihvaćeno Poglavlje 13 Agende 21 ˝Upravljanje osjetljivim ekosustavima: Održivi razvoj planina˝. Zbog sve veće pažnje usmjerene prema važnosti planina, Ujedinjeni narodi su 2002. godinu proglasili Međunarodnom godinom planina, što je doprinijelo boljem shvaćanju globalne važnosti planina i planinskih područja. Zbog toga su osnovani nacionalni odbori u 78 zemalja i ujedinjeni u savez pod nazivom Međunarodno partnerstvo za održivi razvoj u planinskim područjima. Tom su prilikom Ujedinjeni narodi proglasili 11. prosinca Međunarodnim danom planina koji se obilježava od 2003. godine.

Gotovo milijarda ljudi živi u planinskim područjima, a preko pola ljudske populacije ovisi o planinama zbog vode, hrane i obnovljivih izvora energije. Ipak, planinska područja su pod prijetnjom klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, degradacije zemljišta i eksploatacije, što može imati dalekosežne i pogubne posljedice, kako za planinske zajednice, tako i za ostatak svijeta.

M. S.