Plasman proizvoda krucijalni problem

   UDBINA – “S obzirom na prirodne resurse Općina Udbina  primjer je područja koje se gospodarski intenzivno razvija, a  za razvoj poljoprivrede ima  odlične predispozocije”.  Rekao nam je to  zamjenik načelnika Općine Udbina dipl. ing. agr. Milan Uzelac.  Sublimirajući  trenutno stanje u  agraru Uzelac  ima detaljne podatke o ovom dijelu gospodarstva Udbine. Već smo pisali o nekim značajkama ovoga područja. Preko 13 tisuća ha popljoprivrednog zemljišta je u privatnom vlasništvu, a dvostruko više u vlasništvu RH. Uglavnom je riječ o pašnjacima. Trenutno se obrađuje oko 700 ha, gdje dominiraju žitarice (ječam i raž), kao i brojne povrtlarske kulture. Uz brojna ulaganja u  industrijsku proizvodnju Milan Uzelac smatra da  poljoprivreda u Općini Udbina može dati daleko više.

-S obzirom na ukupnu situaciju i  resurse mi jesmo zadovoljni, ali… Imamo 9 većih zadruga i 2 velike farme. Veseli nas što se intenzivno povećava broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i sada je njihov broj oko 190. Uzgajivači mliječnih goveda trenutno drže oko 300 grla, u porastu je broj grla  mesnih pasmina poput pasmine angus, aubrak i salers, a  takvih je grla više od 500. Najprisutnije su tzv. kombinirane pasmine (meso-mlijeko) poput simentalske pasmine koje čine oko 900 grla, tako da trenutno na ovim prostorima uzgajivači drže oko 1 700 grla goveda. Koliko god su ove brojke dobre i obećavajuće ponovit ću da naša općina ima odlične predispozicije za stočarstvo i da bi ove brojke trebale sukcesivno  rasti. Ovome treba dodati oko 10 200 grla ovaca i 200 koza.

Nastavak ispod oglasa

-Što još čini sliku današnjeg agrara u Općini Udbina?

-Mi smo u Općini Udbina optimisti i nerado govorimo o nečemu na što je teško utjecati. Barem ne u skorom vremenu. Da biste oživjeli poljoprivrednu, ali i svaku drugu proizvodnju, treba vam radna snaga. Već smo se uvjerili kako je u pokretanju nekoliko proizvodnih subjekata trebalo bukvalno uvoziti radnu snagu. Bez obzira na kvalitetne programe koje smo stvorili  i stvaramo ih i dalje, ovo nam je kroničnmi problem. Na oviom prostorima imamo odlične uivjete za usgoj šljive i ostalih vrsta voća, zatim krumpira, žitarica…  Voćnjaci su u velikom broju zapušteni. Ljudi bi uzgajali veću količinu šljiva, ali nema organiziranog otkupa. Ovaj je kraj poznat po ljekovitom bilju, a problem je isti: otkup. Kada bi se riješio ovaj problem Općina Udbina, kao i veći dio Ličko-senjske županije ne bi imala problema u gospodarskom smislu. Ličani su oduvijek znali uzgojiti kvalitetnu stoku, krumpir, voće i povrće. Drugi i teži dio te priče je plasma proizvoda, a to je problem evidentan na državnoj razini.

L. O./M. U.