Plenković i vrh stranke u Otočcu – 30. obljetnica HDZ-a u znaku nastavka konsolidiranja stranke

Prije točno 30 godina u Otočcu je osnovan Inicijativni  odbor Hrvatske demokratske zajednice za Liku, Gacku i Krbavu, kako se onda zvao. Osnivač i prvi predsjednik bio je  Dražen Bobinac, kasnije dugogodišnji gradonačelnik Otočca, političar koji u najtežim danima rata nije napuštao svoj grad i svoju Liku. Predstavnici Županijske organizacije HDZ-a predvođeni predsjednikom Marijanom Kustićem, uz domaćina Branislava Šutića, predsjednika otočkog HDZ-a i brojnih uzvanika iz cijele Ličko-senjske županije najprije su danas pohodili zadnje počivalište Dražena Bobinca na Gradskom groblju u Otočcu. Zatim su na kratko posjetili sadašnji Bistro „Dine“ u Čovićima gdje je osnovan Inicijalni odbor 1990. godine.

Na središnjoj proslavi 30. obljetnice osnutka HDZ-a u dvorani POU u Otočcu nazočili su predsjednik HDZ- a i predsjednik Vlade Republike Hrvatske  Andrej Plenković, potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković,  glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a  Božidar Kalmeta, predsjednik zajednice utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“  i savjetnik predsjednika HDZ-a Mario Kapulica i drugi stranački dužnosnici. U ulozi domaćina prisutne je najprije pozdravio predsjednik ličko-senjskog HDZ-a Marijan Kustić.

Nastavak ispod oglasa

Dugujemo vječnu zahvalnost svima koji su pokrenuli Inicijativni odbor. Tada im nije bilo lako, jednako kao i svim hrvatskim braniteljima jer se u tim sudbonosni danima nije znalo kako će sve to završiti ili kada će netko završiti u zatvoru. Zato uz naše utemeljitelje danas najveću zahvalnost dugujemo svim hrvatskim braniteljima. Oni su nam darovali slobodu koju danas uživamo u sve snažnijoj, međunarodno priznatoj, europskoj Hrvatskoj. Dolazim iz sporta gdje uvijek s pravom ističe kako upornost i zajedništvo daju jamstva za uspjeh. Tako je i s HDZ-om. Nemojte da vas netko zavarava i govori vam da nismo na pravom putu. Jesmo, a to vam govore naši gospodarski rezultati, to nam daje  ugled koji uživamo kao članica Europske unije. Hvala vam na pljesku koji ste uputili našem predsjedniku g. Plenkoviću koji Hrvatsku i našu stranku vodi u pravom smjeru. U njegovoj Vladi nalaze se dvojica  ministara, heroja Domovinskog rata. Mi smo kao stranka već nebrojeno puta dokazali našu snagu, pa ne treba sumnjati da će teko biti i ubuduće, rekao je Marijan Kustić.

Brojne goste u dvorani POU Otočac pozdavio je i predsjednik GO HDZ-a Grada Otočca Branislav Šutić. Kao jedan od utemeljitelja stranke govorio je Miroslav Petry iz Gospića, nekadašnji saborski zastupnik HDZ-a, kao i savjetnik predsjednika Mario Kapulica.

Dočekan na pozornici s dugotrajnim ovacijama publike predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u uvodim riječima zahvalio se utemeljiteljima stranke koji su na području Otočca smogli hrabrosti i imali viziju razvoja demokracije u ovom dijelu Hrvatske.

Jer da nije bilo takvih hrabrih ljudi, da nije bilo hrvatskih branitelja mi danas ne bismo ovdje slavili ovu važnu obljetnicu. Zato je danas važan dan i to u nekoliko županija i više gradova gdje je HDZ osnivan prije 30 godina. Te su godine ostale kao renesansa hrvatskoga naroda. Zato se s ponosom trebamo sjećati tih ljudi, kao i našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zahvaljivati mu na vizionarstvu, hrabrosti i životnoj mudrosti. Na temeljima koje je on stvorio radili su godinama nakon njega mnogi uspješni članovi naše stranke. Nakon 30 godina smo u prilici ispraviti određene nepravde i vratiti hrvatskome narodu istinski Dan državnosti, 30. svibnja. Naše najveće vrijednosti su dignitet Domovinskog rata i hrvatski branitelji i HDZ-e je u tome smislu učinio maksimum. Zato uvijek posebno pozdravljam hrvatske branitelje, obitelji poginulih i nestalih, kao i našega ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

L.O.