Plenković u Gospiću: ‘Sve ove afere treba do kraja rasvijetliti i tek tada zaključivati’

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je manifestaciju “Jesen u Lici” u Gospiću nakon čega je sudjelovao na sastanku HDZ-a Ličko-senjske županije. Istaknuo je kako očekuje da novi predsjednik županijskog HDZ-a Marijan Kustić s ljudima koje će okupiti oko sebe bude ujedinjujući akter, te da će HDZ bilo na nacionalnim ili lokalnim izborima u Lici ponovno ostvariti razinu pobjedničke stranke.

Naglasio je da će Kustić, koji je izabran za predsjednika ličko-senjskog HDZ-a početkom rujna, na tom putu imati čvrstu podršku vodstva HDZ-a.

Nastavak ispod oglasa

“Da budem sasvim jasan – i Vlada će sasvim normalno, projektno i iskreno surađivati s Ličko-senjskom županijom. U tom će se smislu za desetak dana potpisati i sporazum o suradnji između Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije”, rekao je premijer Plenković.

Kustić je najavio jedan i jedinstveni HDZ koji će podržavati politiku premijera Plenkovića, dodavši da će županijska organizacija “već na sljedećim izborima pokazati pravu snagu HDZ-a”.

Na pitanje je li izostanak njegova zamjenika Milijana Brkića, prilikom posjeta Mostaru i nekim drugim županijskim organizacijama HDZ-a u vezi s aktualnom aferom »SMS«, te uživa li Brkić njegovo povjerenje, predsjednik HDZ-a Plenković je odgovorio kako to nema nikakve veze s tom aferom.

“Ovo mi je 13. ili 14. županijski odbor HDZ-a koji sam obišao u posljednja dva mjeseca. Prirodno je i dobro da kao predsjednik stranke obiđem teren i porazgovaram sa što većim brojem naših članica i članova da iz prve ruke vide ključne izazove za Vladu, funkcioniranje Vlade, prioritete, reformske napore i sve ono što je u razvojnom pogledu bitno danas za HDZ u svim dijelovima Hrvatske”, rekao je Plenković.

Ovo je bio, dodao je, davno planiran posjet i nema nikakve veze s novinarskim pitanjima o tome je li njegov zamjenik Milijan Brkić postao prevelik teret za HDZ.

I u večerašnjoj izjavi u Gospiću Plenković je na ponovljene upite novinara rekao kako je njegov stav kao i stav vodstva HDZ-a, da se sve ove afere treba do kraja rasvijetliti, rasčititi i osnažiti institucije; i tek tada, kada se ustanovi što je istina, a što nije – zaključivati.

Na pitanje je li gubitak sudskog spisa iz istrage u slučaju ‘elitne prostitucije’ iz 2011. opravdan razlog sazivanju Vijeća za nacionalnu sigurnost, premijer Plenković je ponovio kako je potez na glavnom državnom odvjetniku, i da mu je teško iz ove perspektive razabrati kako dolazi do toga da se jedan spis ne može pronaći.

Dodao je kako zna da je u tijeku proces rekonstrukcije tog spisa. Naglasio je i kako je neophodno osnažiti neovisno tijelo koje će s najviših razine slati poruke jačanja pravosudnih institucija, kao i njihove neovisnosti i samostalnosti, te profesionalnosti u obavljanju svih zadaća.

L.O./H