„Plitvice iz rova“, ogoljela istina koja se mora isticati!

Promocija knjige policajca i dragovoljca Domovinskog rata Arsena Silića (56) iz Delnica pod nazivom „Plitvice iz rova“ održana je danas u dvorani hotela „Jezero“ na Plitvičkim jezerima. U želji da se od zaborava otmu neke od najsjanijih epopeja naše bliže povijesti, osim autora, pomogle su mnoge braniteljske udruge i NP Plitvička jezera.

Promociji je prethodila komemoracija kod spomen-obilježja na mjestu pogibje Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata. Upaljene svijeće, riječi molitve, naklon i zahvala mladiću koji je poginuo u izravnom srazu s paravojnim formacijama na Krvavi Uskrs 1991. godine.

Nastavak ispod oglasa

Za promociju je danas vladalo veliko zanimanje publike i medija, pljuštala su pitanja, tražili su se autogrami i potpisivanje knjiga. Arsen je vrlo skroman čovjek, ali se u novoj ulozi književnika odlično snašao. U svojoj knjizi Arsen opisuje malo poznate detalje koje je sa svojim kolegama  i suborcima iz MUP-a PU primorsko-goranske proživio u skupini hrvatskih branitelja koja se u kolovozu 1991. godine zadnja povukla iz gotovo okupiranog nacionalnog parka. Arsen Silić nam je u razgovoru naglasio:

-Bilo je vrlo dostojanstveno i ugodno druženje s mnogim ljudima na današnjoj promociji, s ljudima kojima je stalo da se dokumentira i promovira istina o Domovinskom ratu. Mi smo policajci dali svoj doprinos u obrani domovine, s čime smo beskrajno ponosni. Današnju je promociju moderirao g. Ivan Mateša, uz sudjelovanje načelnika Općine Rakovica g. Franje Franjkovića i mons. Mile Pecića iz župe Slunj. Čast na promociji knjige ukazali su mi svojim dolaskom mnogi. Među njima ipak moram istaknuti načelnika PU ličko-senjske Josipa Biljana kao izaslanika MUP-a, i u  ulozi domaćina ravnatelja NP Plitvička jezera g. Tomislava Kovačevića. Veliku pomoć pružio mi je i g. Ognjen Borčić, glasnogovornik NP Plitvička jezera, rekao nam je Arsen Silić. Od srca im se svima zahvaljujem!

Autor u knjizi opisujem mnoge malo poznate detalje vezane uz obranu toga dijela Hrvtske. Iako nikoga nije imenovao, u svojoj knjizi je „ogolio istinu“ navodeći malobrojne kolege koje su odmah dezertirali i vratili  se doma istoga dana kada su i došli na Plitvička jezera. Oskudica, neizvjesnost i stalne oružane prijetnje bile su tek dio ozračja koje autor ističe, pri čemu je pokazao veliku hrabrost, ali i odlučnost da kao hrvatski branitelj ne zaboravi svoju ljudskost i opčinjenost ljepotama Plitvičkih jezera koje je s  prijateljima došao braniti u vruće i nemirno ljeto ’91. godine.

M.S.