kolic
Županija je donijela i Plan i Program energetske učinkovitosti, M. Kolić

Plitvička jezera  – U Hotelu Plitvice danas je održan treći regionalni skup Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojem je nazočilo sedamdesetak predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave. Cilj regionalnih skupova informiranje je predstavnika javnog sektora o dostupnim sredstvima za projekte energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) te razmjena iskustava o planiranju i provedbi takvih projekata i programa u praksi. Održavanje skupa podržali su i načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić kao i Ličko-senjski župan Milan Kolić, koji su se sudionicima obratili pozdravnim govorima. Kolić je ovom prilikom podsjetio kako je Županija nedavno donijela i Plan i Program energetske učinkovitosti u neposrednoj potrošnji, koji uključuje različite projekte, počevši od rekonstrukcije javne rasvjete pa sve do planiranih investicija u sektoru graditeljstva i prometa.

U 2014. godini Fond je za projekte energetske učinkovitosti i korištenja OIE te projekte poticanja čistijeg transporta osigurao 201 milijun kuna, od čega je dio namijenjen direktno građanima odnosno projektima sufinanciranja kućanstava putem jedinica lokalne i regionalne samouprave te projektima certificiranja i obnove višestambenih zgrada. „Područjima posebne države skrbi poput Općine Plitvice i Ličko-senjske županije, Fond odobrava sufinanciranje i do 80% ukupne investicije, a općina, grad ili županija ima obvezu sudjelovanja u sufinanciranju 2,5%.“ istaknula je Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda. „Na području Primorske i Gorske Hrvatske, do sad smo odobrili oko 163, a isplatili 106 milijuna kuna sredstava za 650 projekata ukupne vrijednosti oko 618 milijuna kuna. Cilj nam je da broj prijavljenih i provedenih projekata bude veći, jer je riječ o konkretnim investicijama koje smanjuju troškove lokalnim jedinicama i građanima, ali i generiraju nova radna mjesta. Sve ove aktivnosti naposljetku trebaju rezultirati i dosezanjem ciljeva postavljenih u nacionalnim programima i planovima.“  zaključila je Bukarica.

Kata Gojević, savjetnica ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja svojom je prezentacijom dodatno pojasnila Programe energetske obnove u zgradarstvu te naglasila važnost ulaganja u energetsku učinkovitost. Osim o poticanju lokalnih kućanstava, sudionici skupa su od Damira Vuletića, predstavnika Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) imali priliku saznati više i o Programu obnove zgrada javnog sektora.

Svoja su iskustva u provedbi projekata u suradnji s Fondom podijelili i predstavnici javnog sektora. Sandra Rugani Kukuljan, pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Novigrada-Cittanova predstavila je dva projekta namijenjena sufinanciranju građana: „Mislim zeleno, grijem se pametno“ u sklopu kojeg su već sufinancirana 42 kućanstva te „Grijem kuću, a ne ulicu“ na koji je pristiglo čak 120 prijava. Grad je za navedene projekte vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna izdvojio više od 240 tisuća, dok je Fond projekte podržao s gotovo 970 tisuća kuna. Grad je također proveo i projekte postavljanja ekološke i energetski učinkovite javne rasvjete, a jedan od njih je dobio i nagradu kao Najbolji ekološki projekt u EU. Ovom prilikom je posebno istaknut i projekt AdriaMOVE IT! s ciljem razvoja održive mobilnosti te projekti učinkovitog gospodarenja otpadom.

U panel diskusiji su se neki od korisnika sredstava Fonda prisjetili svojih uspješno provedenih projekata, ali i svih koraka koji su doveli do njihove realizacije. O iskustvima planiranja i provedbe projekata te suradnje s Fondom razgovarali su Ana Bajlo, voditeljica Odsjeka za energetsku učinkovitost Grada Zadra, Josip Marković, viši stručni suradnik za zaštitu okoliša i EnU Grada Gospića, Dragutin Tropčić, stručni suradnik za energetiku i poslove zaštite u Karlovačkoj županiji, Drago Matić, ravnatelj Razvojne agencije Šibensko-kninske županije te Andrej Čotar, stručni suradnik za energetiku Regionalne energetske agencije Kvarner.

lo