Naslovnica Plitvice Plitvice zimi-ledena ljepota kojoj je teško odoljeti

Plitvice zimi-ledena ljepota kojoj je teško odoljeti

0

Nebrojeno smo puta, namjerno ili slučajeno, dokazivali pragmatičnu teoriju po kojoj su Plitvička jezera sinonim za divotu tijekom cijele godine. Podosta „izlizana“ gnoma o turističkoj sezoni omeđenoj unutar dva mjeseca najbolje je izgublila smisao upravo ovdje. I srušila duhovnu neimaštinu onih što uspješnom sezonom smatraju samo nesnosne gužve turista. Te teorije negiraju i ove scene.
Snježna kraljica ovih dana nema dovoljno bijeloga ruha, ali su Plitvička jezera ipak omotana u tanji snježni pokrivač. Kraljičin vjerni pratilac je tek slaba bura što ne dospije niti namreškati plavo-zelenu površinu jezera. Ibura se izgubi negdje u krošnjama viših stabala. Dok promatrate en face fotografije Velikog slapa teško se oteti dojmu da se u njegovu podnožju svakoga dana izmjenjuju posjetitelji koji ne mare za poneki minus u temperaturama zraka. Ustrajni i strpljivi satima stoje ispod ove ledene divote što u ovo doba godine pomalo elegično promiče s manjom količinom vode, rušeći je sa 78 metara visine. Tu, pod ljudskim nogama potvrđuju stare umjetničke forme po kojima su ovakvi prizori „ sada tu, a bili su i u našim željama“.
Kada se vrate u okrilje nekog toplog i ugodnog mjesta sadašnji posjetitelji su istodobno radosni i pomalo tužni. Radosni što su barem na kratko bili dio te bezvremenske ljepote, a tužni jer se podno te velebne dimenzije osjećaju pomalo kao Liliputanci. Ispred nedostižne veličine koju svi mi prirodom zovemo.

M. S.

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here