Plitvička jezera-dar prirode koji valja uživati svim osjetilima

Na nedavno održanom Međunarodnom turističkom sajmu u Berlinu izložene vinjete s motivima Plitvičkih jezera nikoga nisu ostavile ravnodušnim. O tome dijelu Like i Hrvatske napisani su milijuni riječi, s istaknutim  hvalospjevima koje zajedno sa fotografijama uvijek iznova potvrđuju glavne prirodne značajke i atribute ovog zemaljskog raja.

NP Plitvička jezera ipak nije dvodimenzionalna stvarnost koja se čita i gleda na slikama, nego li nešto što treba upijati sa svim osjetilima.  Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. Ljepotama ovoga krajobraza uživali su i mnogi prije nego li je nova era jezera u turističkom i zaštitarskom smislu započela prije 69 godina.  Jedinstvene vrijednosti ovoga područja prepoznate su i od Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) koja je trideset godina kasnije Nacionalni park Plitvička jezera uvrstila na svoj Popis svjetske baštine.

Nastavak ispod oglasa

Ova ustanova svake godine nizom prigodnih sadržaja obilježava dan svojega utemeljenja. Tako će i ove godine biti na snazi promotivne cijene ulaznica u rođendanskom tjednu, odnosno od 1. do 8. travnja kada će odrasli plaćati ulaznicu po  50 kn, studenti 30 kn, djeca od 7 do 18 godina 20 kn, dok je za djecu do 7 godina ulaz besplatan. Uz to priređuje se i tradicionalni Plitvički gastro tjedan. Za ovu prigodu su pripremljeni posebni meniji u svim plitvičkim restoranima kako bismo o kušali najljepše okuse ličkog podneblja. Ali kako se u reklamama voli isticati-to nije sve! Na dan 8. travnja priređuju se besplatna vođenja u jezerskoj zoni Nacionalnog parka! Potrebna je  prijava na e-mail adresu: prijave@np-plitvicka-jezera.hr). Bit će to svakako nezaboravan izlet, uz stručno vodstvo ljudi koji skrbe o prirodnoj ravnoteži, flori i fauni Plitvičkih jezera . Rute su najavljene za 9, 10, 11 i 12 sati, u trajanju od 2 do 3 sata. Za vrijeme boravka na Plitvičkim jezerima uobičajeno je da svu našu pažnju zaokupe slapovi i jezera. Uvijek nam promakne detalj po kojemu ova raskoš ima 35 km  planinarskih staza. Na sami rođendan, 8. travnja, ljubiteljima planinarenja omogućit će se besplatno vođenje stazom Medvjeđak.

Sadržaji su povodom 69. rođendana  NP Plitvička jezera vrlo raznoliki, atraktivni i povoljni. Odabir sadržaja ovisi o našim afinitetima, sklonostima koje ispoljavamo diveći se prirodi čija je umjetnost stvaranja raznolikosti i ljepote u Plitvičkim jezerima došla do izražaja kao malo gdje na svijetu.

M.S.