“Plitvička jezera neće doći na UNESCO-ovu listu ugrožene prirodne baštine”

Nacionalni park “Plitvička jezera” neće s UNESCO-ove liste svjetske prirodne baštine doći na listu ugrožene prirodne baštine, rekao je u četvrtak u Karlovcu ministar zaštite prirode i energetike Tomislav Ćorić odgovarajući na pitanje novinara o “Izvještaju o stanju očuvanosti NP Plitvičkih jezera” koje je Ministarstvo jučer poslalo UNESCO-u.

Aktivnosti koje su poduzete i koje su dio tog Izvještaja Ćorić smatra “apsolutno dovoljnima da zadovolje tražene kriterije UNESCO-a i da se Plitvice “izvedu iz faze opasnosti u koje su došle temeljem zadnjeg UNESCO-ova izvješća o stanju na Plitvicama.

Nastavak ispod oglasa

Ministar Ćorić rekao je da se osvjedočio kako su već kada je došao na čelo resora zaštite prirode bile pokrenute nužne aktivnosti, poput planova za izgradnju mobilnog pročistača otpadnih voda i kreiranja novog plana upravljanja NP-om. Potom se, kako je rekao, nastavilo s nizom drugih aktivnosti u međuresorskoj suradnji, posebno s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja u vezi sa Sporazumom o financiranju izrade izmjena i dopuna prostornog plana područja posebnih obilježja Javne ustanove NP-a Plitvička jezera.

L.O.