Plitvička jezera – Preko milijun posjeta i 51 milijun kuna dobiti

Foto:M.S.

PLITVIČKA JEZERA – Na press konferenciji održanoj u NP Plitvička jezera, ravnatelj Parka Branislav Šutić predstavio je novinarima rezultate ostvarene u ovoj godini. Nacionalni park Plitvička jezera u 2011. godini posjetilo je 1.088.696 turista, od kojih je čak 95 posto stranaca, prednjače Njemci, Talijani, Francuzi i Japanci.

– Park je u sezoni zapošljavao 975 djelatnika, od toga je 250 bilo sezonaca. Bitno je naglasiti da je 2011. godina godina rekorda za NP Plitvička jezera. Težnja kojoj smo godinama težili je bila je ostvariti brojku od milijun posjetitelja. Uz vrlo organiziran marketing, uz jaku prezentaciju i sudjelovanje na svim  eminentnim svjetskim sajmovima ali i onim manje zanimljivima pokazalo se da postoji veliki interes za NP Plitvička jezera. Ostvarili smo povijesni rezultat i NP Plitvička jezera s jučerašnjim danom posjetilo je 1.082.696 posjetitelja, kazao je ravnatelj Parka Branislav Šutić.

Nastavak ispod oglasa

Unutar Nacionalnog parka je povećan broj sadržaja – otvoreno je 30km novih staza, 300 metara novih mostića i 420 metara novih ograda te je obnovljen velik broj staza i šetnica dok je dužina boravka gostiju s prosječnih 1,27 dana povećala na 1,7 dana.

Prihod NP Plitvička jezra u 2011. godini iznosio je 206 milijuna kuna, odnosno 8,7 posto veći u odnosu na 2010. Rezultat toga je 8,1 posto veća dobit, pa je Park u 2011. poslovao s 51 milijun kuna dobiti.

Ravnatelj Parka Branislav Šutić napomenuo je kako je u protekle tri godine vraćeno i 170 milijuna kuna naslijeđenih kredita, lesinga, sudskih tužbi i drugih troškova, te je istaknuo kako smatra da treba nastaviti razvijati park ali i zadržati autohtonost  jer je to jedini pravac.

– Smatram da je Hrvatska zemlja koja se treba bazirati na simbiozi kontinentalnog i morskog turizma. Država ne može razvijati turizam bazirajući ga na turizmu samo dva mjeseca. Moja poruka iz Plitvica je nema razvoja turizma bez razvoja kontinentalnog turizma, bez razvoja potencijala koje Hrvatska ima. Ono što želim naglasiti uz stabiliziranu financijsku situaciju, mi ćemo kompletnu dobit Parka u ovoj godini reinvestirati u investicije unutar NP, zaključio je ravnatelj Šutić.

Od sljedeće godine NP Plitvička jezera dobiva novi prezentacijski centar, u planu je nadogradnja hotela Plitvice, koji će s dodatnim sadržajima poput fitnesa i wellnesa biti kategoriziran s pet zvjezdica.

H.J.