PLITVICE PLITVIČKA JEZERA

Poskupljenjem ulaznice tijekom ljeta na 300 kn Plitvička jezera postaju jedan od najskupljih nacionalnih parkova na svijetu, što uprava opravdava činjenicom da je to svjetska destinacija prirodne baštine koja je zbog gužvi ugrožena pa broj posjetitelja treba ograničiti.

Cijena od 300 kn za odrasle odnosi se na posjete u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu. Cijena za djecu i mlade do 18 godina u tom razdoblju iznosi 120 kn. To znači da samo ulaznice za četveročlanu obitelj koštaju 840 kn, a tome treba još dodati troškove za hranu, piće, parking – što cijenu jednodnevnog izleta diže na više od 1000 kn.

Tomislav Kovačević

– Dosadašnja ljetna cijena bila je 250 kn, sad će biti za 50 kn ili 20 posto skuplja, s tim da je ustanova porast cijena još prošle godine najavila agencijama i drugim partnerima te je cjenik stupio na snagu i objavljen je 1. siječnja, rekao je Hini ravnatelj Tomislav Kovačević.

– Cilj je postići održivo gospodarenje. U posljednje 2 godine mnogo je učinjeno na zaštiti prirode od otpadnih voda te očekujemo da ćemo u lipnju na konferenciji UNESCO-a dobiti pozitivno mišljenje za 2019., ali na održivom gospodarenju moramo ustrajati i dalje, istaknuo je.

Programom upravljanja posjetiteljima je ograničen broj ulazaka na 12.000 na dan, a prijašnjih ljeta bilo je i nepodnošljivih 15.000 i 16.000 ulazaka.

Plitvička jezera ostvarila su lani gotovo 400 milijuna kn prihoda, spremni su projekti od 150 milijuna kn za modernizaciju hotela i dizanja njihovih kategorija, a provodi se i 60 stručnih projekata s institutima i fakultetima za floru, faunu i jedinstvenu sedru.

Kovačević kaže da je neistraženo mnogo prirodnih fenomena Plitvičkih jezera. Tako, primjerice, ona imaju i čovječju ribicu, a podzemne su špilje nedovoljno istražene. Za to treba novca, kao i za sustavno održavanje šetnica i druge infrastrukture.

Posjet slapovima Niagare u Kanadi je besplatan

Gotovo svi najpoznatiji svjetski nacionalni parkovi imaju jeftinije ulaznice. Cijene se kreću od oko 20 kn do oko 250 kn. Neki imaju jeftinije ulaznice za domaće stanovništvo, a nekima je posjet čak i besplatan. Primjerice, da bi se vidio slavni Grand Canyon u SAD-u treba izdvojiti 228 kn (35 dolara) ako se u njega ulazi vozilom ili 132 kn (20 dolara) ako se ulazi pješice ili biciklom.

Ulaznica za američki Yellowstone je 198 kn (30 dolara) ako se ulazi vozilom ili 99 kn (15 dolara) za pješake ili bicikliste i to do 7 dana boravka. Posjet slapovima Niagare u Kanadi je pak – besplatan.

Na te činjenice Kovačević uzvraća tvrdnjom da su Plitvice jedna od 10 svjetski najpopularnijih prirodnih destinacija.

– Druge možda imaju nižu cijenu, ali treba reći da Plitvice imaju 300 četvornih kilometara, a Grand Canyon u Americi 5 000 km2, tako da je stupanj opterećenja različit i mi moramo ograničiti posjete, rekao je Kovačević.

Također je naglasio da Plitvice kao top destinacija nemaju i top prateću hotelsku infrastrukturu. Uprava ima investicijske projekte da Plitvice i po turističko-ugostiteljskoj ponudi budu top destinacija s hotelima s  4 i 5 zvjezdica umjesto s 3, te da se u Grabovcu uz hotel sa samo 30 soba sagradi novi sa 130 soba, s bazenom i kongresnom dvoranom, a to košta.

Glasnogovornik Nacionalnog parka Ognjen Borčić objasnio je da je prošle godine bilo 1,8 milijuna posjetitelja, što Uprava ocjenjuje i dalje velikim brojem, ali je sa sustavom online naručivanja ulaznica maksimalni broj ulazaka smanjen s neodrživih 15.000 po danu tijekom prijašnjih ljeta na 8000, iznimno do 10.000 prošlog ljeta.

Glasnogovornik Nacionalnog parka Ognjen Borčić

– Dogodila se disperzija te je u predsezoni i posezoni rastao broj posjeta, a u špici sezone on je pao i tako treba ostati jer je riječ o prirodnom fenomenu s UNESCO-ove liste svjetske prirodne baštine koji trebamo sačuvati i predati budućim generacijama na korištenje, rekao je Borčić.

Sada i do kraja ožujka cijena po osobi je 80 kn, u predsezoni i posezoni 180 kn te od 1. lipnja do 1. listopada 300 kn, s tim da postoje popusti za grupe, studente i slično. Cijelu godinu ulaznica je besplatna za djecu u dobi do 7 godina i za osobe s invaliditetom iznad 50 posto oštećenja.

Osim toga, rekao je Borčić, od 10. do 19. travnja održava se Tjedan odmora uz 50 posto popusta.

Treba reći, istaknuo je Borčić, da su Plitvice najljepše baš u proljeće, jesen i tijekom zime, a najmanje je boja, mirisa i zvukova baš ljeti, kad su one najposjećenije i najranjivije. Činjenica je to koju također treba uzeti u obzir kod planiranja posjeta Plitvicama, želi li se izbjeći da u špici sezone za jednodnevni izlet četveročlana obitelj potroši gotovo šestinu prosječne hrvatske plaće.

Hina/L.O.