15.Sajam vjenčanja u Zagrebu

Plitvička jezera – Koliko se drži i pridaje značaju plitvičkih vjenčanja najbolje govori podatak da u JU NP Plitvička jezera redovito sudjeluju u promociji te manifestacije. U prilog tomu govori i podatak da je 15. do 17. veljače u Areni Zagreb održan „15. Sajam vjenčanja“  na kojem je nastupilo 250 izlagača iz svih djelatnosti vezanih uz organizaciju vjenčanja. Na sajmu je svoju ponudu predstavio i Nacionalni park Plitvička jezera čiji štand je posjetilo više tisuća posjetitelja i koji je osvojio prvo mjesto za najbolje promotivne materijale na sajmu. Interes za vjenčanja u prirodi svake godine se povećava. Tijekom  2012. godine u Nacionalnom parku brak su sklopili brojni parovi, uglavnom iz Hrvatske ali i dalekih destinacija kao što su Češka i Hong Kong. U NP vjeruju da će ljepota Plitvičkih jezera i ove  godine privući mnoge parove da svoju ljubav ozakone u najljepšem i najstarijem nacionalnom parku u Hrvatskoj. Da podsjetimo:

plvjencanjeSedamdesetih godina prošlog stoljeća jedna od zasigurno najpoznatijih turističkih manifestacija u Lici bilo je Plitvičko vjenčanje. Zapisi ali i predanja govore da je prvo plitvičko vjenčanje održano   početkom 70-tih godina prošlog stoljeća na način da se čin vjenčanja odvijao svake godine ispod najvećeg slapa Plitvičkih jezera – slapa Plitvice. Koliko je taj događaj bio popularan najbolje svedoči činjenica da se održavalo pod pokroviteljstvom brojnih medijskih kuća a povodom tadašnjeg praznika „Dana mladosti“ 25. svibnja.  Na Plitvičkom vjenčanju sudjelovali su mladenci iz svih republika i pokrajina bivše Jugoslavije i  Europe, a matičar je mladencima bio priroda.

Plitvičko vjenčanje, kao jedinstvena manifestacija turističkog karaktera u svijetu, uz žubor vode iz šesnaest jezera, prirodu svjetskog glasa, poznatu ličku janjetinu i rakiju šljivovicu, basu, sir i uštipke, prolazilo je u igri, zabavi, pjesmi, veselju i druženju, na lički sebi svojstven način. Bila je to i ostala jedna od najvećih promocija Like, Ličana i Plitvičkih jezera u svijetu.

Nakon što je zbog agresije i okupacije hrvatskih prostora a tako i Plitvičkih jezera, ta jedinstvena manifestacija ukinuta, 1999. godine nastavljena je tradicija vjenčanja na Plitvičkim jezerima a podatak da nijedan brak koji je sklopljen pod slapovima nije razvrgnut, samo dokazuje da vjenčane na Plitvicama prati sreća.
Po podacima koji se čuvaju u NP Plitvička jezera, prvo plitvičko vjenčanje organizirano je 1968. godine pod Velikim slapom (idejni su tvorci slikar Bude Modri i njegova supruga). Do 1990. na Plitvicama su se vjenčala 193 para iz 19 zemalja svijeta, dok je najviše parova, 16, bilo upravo na zadnjem vjenčanju 1990. godine.

Dražen Prša