„Po staza naših starih” u Brinju

Nastavak ispod oglasa

 Brinje -U ponedjeljak je u Rogoznici započelo hodočašće „Po staza naših starih“ gradišćanskih Hrvata iz Mađarske, Austrije i Slovačke koje bi trebalo završiti u nedjelju 14.srpnja u Mađarskoj. Ovaj projekt je zamišljen kao promocija ideje o zajedništvu svih Hrvata. Povorka je simbolična, predstavlja jedinstvo Hrvata u vremenu i prostoru, a ujedno nas podsjeća na tešku sudbinu i iseljavanja Hrvata pred Osmanlijama koja su započela još u 15. stoljeću.

 U sklopu projekta “Po staza naših starih” jedna od postaja na putu gradišćanskih Hrvata, nakon Sinca i Otočca bilo je i Brinje. U četvrtak Gradišćanci su došli u Brinje, koje je u podnožju staroga grada Sokolca dočekao općinski načelnik Zlatko Fumić i njegov  zamjenik Karlo Devčić koji su se upoznali sa  organizatorom hodočašća dr. Franjom Pajrićem i ostalim sudionicima povorke.

Nakon razgledavanja starog grada Sokolca i unutrašnjosti kapele Presvetog Trojstva, sudionici  hodočašća, od kojih su većina članovi Međunarodnog folklornog ansambla Gradišćanskih Hrvata, u kapeli Presvetog Trojstva su zapjevali par pjesama. Potom su ispred kapele presvetog Trojstva, Gradišćanci izveli splet pjesama i kola, a uz pomoć brinjskih domaćina se zapjevalo se i „Preko Kapele“.

Ana Šebalj/D.P.