GONG i Udruga gradova od 2009. godine svake dvije godine provode istraživanje na svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj – njih 576. Nagrada LOTUS dodjeljena je u petak 14. studenog na temelju rezultata LOTUS-a, trećeg u nizu istraživanja transparentnosti i otvorenosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave po pojedinim gradovima, općinama i županijama. Istraživanje je provedeno na svih 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u razdoblju od lipnja do listopada ove godine.
Rezultate istraživanja predstavili su Nives Miošić, Duje Prkut i Dražen Hoffmann iz Istraživačkog centra GONG-a, a nagrade je dodijelio Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i Nives Miošić, voditeljica Istraživačkog centra GONG-a.
Tako je Županija Ličko senjska u ocjenjivanju transparentnosti dobila ocjenu 7,28 od mogućih 10 i zauzela drugo mjesto iza Varaždinske županije. U spomenutoj anketi ocijenjeno je 365 gradova i općina. Tako su se na listi ocjenjivanja našli i gradovi i općine iz Ličko senjske županije među kojima je Novalja na 66 – tom mjestu sa ocjenom 5,85, Gospić je na 83 mjestu sa ocjenom 5,43, Otočac na 129 mjestu, Udbina i Vrhovine su na 180 mjestu, Brinje na 186 mjestu, Lovinac 266, Perušić 277, Donji Lapac na 289, Plitvička Jezera na 295, Karlobag na 344 mjestu.
U Gong-u kažu da 70-ak pokazatelja ne može dati obuhvatnu sliku načina rada neke jedinice lokalne ili regionalne samouprave i da su neke jedinice ostale zakinute, jer pokazateljima nisu obuhvatili za njih specifičnu dobru praksu. S druge strane, neke su jedinice u našim istraživanjima rangirane bolje od toga kako ih percipiraju žitelji tih istih zajednica, jer većinom prate formu i zakonsku normu, no izvedba im zna zakazati. Nažalost, s obzirom na broj jedinica lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj, istraživanje koje ih obuhvaća sve naprosto ne može reflektirati svu kompleksnost života neke političke zajednice.
Dražen Prša
http://lotus.gong.hr/data/LOTUS-2014-Rang-lista.pdf
http://www.lotus.gong.hr/result?county[]=9&research=2014