Destruktivni način ponašanja, problem sa okolinom u kojoj živi ili obiteljski odgoj, mogli bi se protumačiti kao utjecaji na vandalski čin koji je učinio 15- godišnjak I.V. iz Rapajin Klanca, nedaleko Otočca, koji je sa petka na subotu, oko 24,00 sati kod osnovne škole „Zrinskih i Frankopana“ u Otočcu učinio nesvakidašnje djelo s kojim je zgroženo stanovništvo Ličko senjske županije.
On je pobacao sa zidića kod osnovne škole preko 200 lampinjona koje su u spomen na „Žrtvu Vukovara“ upalili i postavili učenici, nastavnici i građani Otočca.
Kako doznajemo od glasnogovornice PU Ličko senjske Maje Brozičević, policijski službenici su po dojavi građana hitno intervenirali na vandalski čin te priveli I.V. u Policijsku postaju Otočac. Potom su obavijestili i roditelje, koji su po njega došli u PP Otočac.
„Policijski službenici su uz nazočnost majke maloljetnog I.V. obavili razgovor, te podnijeli prijavu temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana, isto tako podneseno je izviješće Centru za socijalnu skrb koji će nastaviti daljnje postupanje“ – kazala je glasnogovornica PU Ličko senjske Maja Brozičević.
Vandalski čin maloljetnika pobudio je brojne rasprave u Otočcu ali i ostalim sredinama Ličko senjske županije, jer je po pričanju stanovnika neshvatljivo da 15-godišnjak čini takvo djelo, koje graniči sa mržnjom prema Hrvatskoj i uspomenama na žrtve Domovinskog rata.
D.Prša