Prije 25 godina četničko topništvo, teknovi, zrakoplovstvo i pješaštvo sastavljeno od paravonih postrojbi tzv. Milicije SAO Krajine i prijetvorne JNA ušli su u Saborsko. Dogodilo se to nakon tromjesečne agonije njegovih žitelja i obrane koja se nadljudskim naporima opirala predati agresoru. Ušli su četnici u porušeno  Saborsko  da bi završili svoj konačni cilj, kako su znali reći „ubiti i hrvatsku mačku“ koju ondje zateknu, opljačkati i zapaliti sve što je ostalo od 350 hrvatskih imanja toga ličkoga mjesta.

Iz Saborskog se uspjelo povući skupina preživjelih  hrvatskih branitelja i civila. Tijekom bestijalnih napada na ovo pitoreskno mjesto nadomak Plitvičkih jezera zauvijek se ugasio 51 život. U  obnovljenoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka misu za ubijene predvodio je prečasni kancelar Gospićko-senjske biskupije Marinko Miličević koji je za žrtve molio i kod spomen-obilježa podignutom kao stalni podsjetnik bezumlja koje se ovdje dogodilo prije četvrt stoljeća.

U ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović vijenac je položio  ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zatim karlovački župan Ivan Vučić, načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić,  načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić, članovi obitelji poginulih i nestalih, kao i mnogi mještani Saborskog. Čak niti jaka snježna mećava nije omela mnoštvo koje je  došlo iskazati počast nedužnim žrtvama i hrabrim hrvatskim braniteljima.

I.S./L.O.