Počast Josipu Joviću i svim braniteljima

   PLITVIČKA JEZERA – Povodom pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića i 21. Obljetnice od krvavog plitvičkog  Uskrsa javnosti je predstavljena monografija Jedinice za posebne namjene MUP-a RH „Rakitje“. O ovoj proslavljenoj  postrojbi koja je u ožujku 1991. oslobodila NP Plitvička jezera od  Martićevih terorista  govorili su povjesničari, političari i sudionici akcije. Zapovjednik  akcije general Josip Lucić opisao je detalje te akcije rekavši kako je to bio  primjer sukoba legitimnih policijski snaga jedne države s  terorističkom grupom.  O povijesnim dosezima ove akcije govorili su i načelnik Glavnog stožera  oružanih snaga RH general  Drago Lovrić,  zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata mr.sc. Ante Nazor i urednik izdanja  pukovnik Anto Moguš. Ministar branitelja Predrag Matić je rekao da su u knjizi poimence istaknuta imena 26 poginulih pripadnika policijske postrojbe „Rakitje“ i također su navedena imena svih policajaca koji su prošli kroz ovu postrojbu. Zato se ministar Matić zapitao komu to smetaju imena iz Registra hrvatskih branitelja.

   Prije komemoracije predsjednik RH dr. Ivo Josipović sastao se s Marijom Jović, majkom Josipa Jovića i njezinom obitelji.  Obitelj Jović prva je položila vijenac na mjestu gdje je pao njihov Josip. Vijence su potom položili predsjednik Josipović, izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s potpredsjednikom Josipom Lekom, izaslanstvo Vlade RH koje je predvodio potpredsjednik Neven Mimica, izaslanstvo Oružanih snaga RH na čelu s generalom Dragom Lovrićem, izaslanstvo MUP-a RH i branitelja, župan Ličko-senjski Milan Jurković, kao i izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Predsjednik RH dr. Ivo Josipović u svojem je govoru isticao brojne vrline koje su resile hrvatske branitelje i Josipa Jovića.

Nastavak ispod oglasa

-Bilo je hrabro , časno i pravedno boriti se za slobodu. Bilo je hrabro, časno i pravedno pobijediti u Domovinskom ratu i  štiti vrijednosti koje su dio našeg ustavnog poretka. Danas imamo druge izazove kojima želimo svakom građaninu Hrvatske  osigurati bolje životne uvjete i standard, da osiguramo prosperitet Hrvatske i spriječimo sve one koji bi željeli kotač povijesti vratiti unatrag. Kako se ’90.-ih bilo hrabro boriti protiv četničkih ideja, to je  bilo hrabro i pravedno ’40.-ih godina tako je to hrabro i danas. Pokušajima izmjena povijesnih činjenica moramo reći ne! Hrvatska će ostati vrijedna, poštena i umjerena na suživot i demokraciju, ljudska prava, ali mi znamo da se to ne može postići s idejama koje su hranile agresije i sijale smrt u dva rata. Hrvatska ima svoje probleme. Postoje repovi iz prošlosti poput privatizacijskog kriminala, poput ratnog profiterstva i danas su naš teret. Uvjeren sam da svi mi zajedno, bez obzira na stranačku pripadnost, vjerujemo u vrijednosti demokracije i dobro koje se gradilo i ovdje na Plitvicama i na svim hrvatskim bojištima. Gospođo Jović i poštovana obitelji Jović vaš sin je naš junak ,, vaš sin je i naš sin i simbol svih ovih vrijednosti kojima su svi danas ovdje govorili, vrijednosti koje baštinimo i koje ćemo ostaviti našoj djeci u naslijeđe, kazao je predsjednik Josipović. Na koncu komemoracije molitve je predvodio vojni ordinarij biskup mons. Juraj Jezerinac. Njegov je govor bio prekidan gromoglasnim pljeskom nazočnih kada je spomenuo ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

                                                                                        M. S.