Počast Marinu Jakominiću i poginulim braniteljima

Delegacija Grada i Županije
Delegacija Grada i Županije
Delegacija Grada i Županije

 GOSPIĆ/RIZVANUŠA – Prije 21 godine, 29. kolovoza 1992. godine,  četnici su na Velebitu iz zasjede napali pripadnike  Specijalne postrojbe  policije RH, legendarne  „Ajkuje“ iz Rijeke.  U napadu je poginuo zapovjednik „Ajkula“ Marino Jakominić, dragovoljac poznat po svojoj hrabrosti i požrtvovnosti. Danas su se tog velikog čovjeka sjetili njegovi prijatelji i suborci, članovi obitelji, predstavnici ministarstva branitelja i MUP-a RH, čelni ljudi PU Ličko-senjske, predstavnici Ličko-senjske županije i Grada Gospića.

   Kod spomen obilježja  poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata nazočne je najprije pozdravio predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ Perica Prpić Zahvalio se svima koji do danas čuvaju uspomene na poginule hrvatske branitelje i njihovu žrtvu. Vijence je najprije položila obitelj Marina Jakominića, zatim izaslanstvo MUP-a RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, PU Ličko-senjske i predstavnici Udruge specijalne policije „Tigar“ iz Gospića. U ime Ličko-senjske županije i Grada Gospića poginulima su se poklonili župan Milan Kolić, njegova zamjenica Ivana Tomaš, te zamjenici gradonačelnika Grada Gospića  Marta Grgurić i Ivan Biljan. Posebno je najavljeno izaslanstvo Udruge mladih „Ajkula“ koje čine djeca i unuci nekadašnjih pripadnika te policijske postrojbe. Pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić zahvalila se svim udrugama i lokalnoj samoupravi koji štuju velika djela i žrtvu poginulih branitelja i najavila je potporu u izgradnji svih spomen-obilježja koja se budu gradila na ovome području. Zamjenik ministra MUP-a Evelin  Tonković u svojem je govoru također pozdravio inicijativu za izgradnjom spomen-obilježja i zahvalio se što Udruga „Ajkula“ ima i svoju mladež koja će i dalje promicati vrijednosti i dosege Domovinskog rata. U ime domaćina nazočne je pozdravio župan Milan  Kolić.

Nastavak ispod oglasa

-Današnji je dan važan za hrvatsku povijest. Na ovaj su nadnevak u Bilaju poginuli i riječki dragovoljci, branitelji kojima nije trebao mobilizacijski poziv da bi došli braniti Liku i Hrvatsku, rekao je župan Kolić. Na današnji je dan prije 22 godine srbočetnička agresija krenula na Bilaj, mjestašce  nadomak Gospića koje je danima bilo u potpunom okruženju. Zajedništvo je bilo temelj naše obrane i zalog naše budućnosti. To su vrijednosti koje se ne smiju zaboraviti, a današnje komemoracije to i dokazuju. Demokratska i slobodna Hrvatska stasala je upravo na tim  neprolaznim vrijednostima. Hrvatska koja je danas ravnopravna članica EU-a i koja svoja iskustva i vrijednosti ponosno prenosi i ostalim narodima te velike obitelji naroda., kazao je župan Kolić.

    Po prvi su puta predstavnici aktualne Vlade položili vijenac podno biste   prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je ujedno bio i vojni zapovjednih svih oružanih snaga RH tijekom Domovinskog rata. Predsjednik udruge Perica Prpić potom je sudionike komemoracije poveo na obronke Velebita kod Rizvanuše, na mjesto gdje je poginuo Marino Jakominić. Prema najavama resornih ministarstava na tome će se mjestu izgraditi spomenik za sve poginule specijalce koji su u najtežima danima Domovinskog rata  držali zahtjevne dijelove bojišnice poput velebitskih gudura.

M. S.