Počast nedužnim žrtvama

GOSPIĆ- Nakon ulaska partizanskih snaga u Gospić 4. travnja 1945. započele su masovne egzekucije zatečenih civila. Kao i svake godine jučer su se mnogi Gospićani prisjetili tih žrtava, pohodili mjesta egzekucija i masovnih grobnica. Jedno od tih stratišta  nalazilo se u krugu ondašnje  vojarne, danas uprave  Parka prirode Velebit. Molitve za ubijene predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar, u nazočnosti mnoštva vjernika, među kojima su bili  i gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić sa zamjenicima Martom Grgurić i Ivanom Biljanom, kao i predstavnici više udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U propovijedi je mons. Čančar podsjetio na činjenicu da  najveći broj ubijenih nije bio sudski procesuiran, niti im je bila dokazana krivnja. Nakon komemoracije i paljenja svijeća isto je učinjeno kod središnjeg križa u Kaniži podignutom u čast svih nedužnih žrtava.

    U katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije svetu misu za gospićke žrtve predvodio je biskup dr. Mile Bogović koji je u propovijedi podsjetio kako su mjesecima nakon konca II. svjetskog rata trajale egzekucija na širem području Gospića, a žrtve su uglavnom bili civili.

Nastavak ispod oglasa

-Tih dana i mjeseci gradom su tekli potoci krvi. Odmazda partizana bila je strašna. Ubijani su i svećenici, časne sestre, trudnice, golobradi mladići… Svi koji su novoj vlasti bili sumnjivi. Zatvori su stalno bili puni, a likvidacije svakodnevne. Prisjetimo se danas u molitvama svih nedužnih žrtava onoga rata i poraća, posebice onih za čije se grobove niti ne zna, rekao je biskup Bogović. Nakon mise organizirana je procesija koja je prošla put od zatvora do groblja sv. Marije Magdalene, do mjesta gdje su također ubijene i sahranjene stotine nedužnih ljudi. Biskup Bogović je i ovdje predvodio riječi molitve, a svijeće podno križa zapalili su mnogi, među kojima je bio i veliki broj učenika srednjih škola. Nitko ne zna koliku je cijenu te slobode iz 1945. godine platio Gospić. Žrtve su uglavnom pobacane u rovove,  tzv. „lauf grabe“ koje u se nalazile oko grada. Dio žrtava završio je u jamama u okolici, gdje se godinama nakon rata  bacalo smeće. Gospićko-senjska biskupija nedavno je pokrenula  inicijativu da se u znak poštovanja  4. travnja proglasi danom gospićkih žrtava.

M. S.