Počast nedužnoj sestri Žarki

U ranim jutarnjim satima, 04 sata iz ponoći 16. svibnja 1946. godine iz zgrade gospićkog zatvora izvedena je časna sestra reda Sestara milosrdnica Žarka Ivasić. Egzekutori su je poveli do vanjskog zida Gradskog groblja Svete Marije Magdalene u Gospiću gdje su u surovim vremenima nakon II. svjetskog rata komunističke vlasti vršile ubojstva političkih neistomišljenika. Nožem, metkom, batom ili vješanjem. Jedini grijeh Žarke Ivasić bila je privrženost vjeri pa je montirani proces  u zgradi tzv. Narodnog suda  u Gospiću bio paradigma nemoći, surovosti i bezakonja kako bi se utišali glasovi nedužnih.

Žarka Ivasić je po svim točkama optužnice bila nedužna, ali je znala da su svirepa mučenja i smrt bili zalog njezine vjere. Optužena je da je u napadu ustaša na otočku bolnicu 1943. godine odavala napadačima imena ranjenih partizana. Ispostavilo se da nije postojao niti jedan svjedok u postupku pa su komunisti tada pribjegli izmišljenim svjedocima kako bi se osudio „narodni neprijatelj“.

Nastavak ispod oglasa

Prema izjavama svjedoka zadnju noć prije strijeljanja sestra Žarka je pjevala  crkvene pjesme i molila se znajući da gine za svoja uvjerenja, s izmišljenim krivnjama. U času smrti imala je 38 godina.

Kod njezina groba će se ovoga 16. svibnja u 17 sati  okupiti predstavnici Gospićko-senjske biskupije, sestre Milosrdnice iz Zagreba i građani Gospića koji redovno pohode njezino zadnje počivalište. Sveta misa služit će se u gospićkoj  katedrali Navještenja blažene djevice Marije s početkom u 18 sati.

L.O.