Počast žrtvama bleiburške tragedije ubuduće u Udbini?

Stručno povjerenstvo o Bleiburgu oformljeno na inicijativu austrijskog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera donijelo je zaključke kojima se predlaže zabrana tog skupa koja se desetljećima održavala na Bleiburškom polju, mjestu surove likvidacije poraženih vojski II. svjetskog rata i mnoštva civila. Iznimka bi bila jedino sveta misa kojom se komemoriraju žrtve. Odluka još nije konačna, ali se čini kako bi se ipak mogla provesti.

Prema neslužbenim informacijama iz Hrvatskog sabora ove prve informacije nisu neočekivane upravo zbog najava i signala koji su godinama  stizali iz Austrije zbog čega je to stručno povjerenstvo i bilo oformljeno. Iz Hrvatskog sabora stigla je sljedeća informacija:

-Mi bismo htjeli naglasiti da, koliko vidimo, austrijska strana ne osporava liturgijski karakter komemoracije, odnosno samu svetu misu, već su sporni popratni elementi i neke političke konotacije povezane s obilježjima iz 2. svjetskog rata i nedopuštenim simbolima. Bilo je poznato da je manji dio ljudi već bio kažnjavan zbog nedopuštenih simbola i obilježja iz 2. svjetskog rata. Ono što je nama u Saboru bitno jest da se komemorira žrtva, a ne nekakvo slavlje NDH ili veličanje fašističkih ideja, a tako je i bilo u protekle dvije godine, za vrijeme pandemije, 2020. i 2021. Mislimo da je ono što smo imali u Udbini, s naglaskom na svetu misu, moglo biti model i smjer u kojem bi mogla ići buduća obilježavanja komemoracije bleiburških žrtava. Naravno, što se tiče same svete mise, to je u organizaciji Katoličke crkve”, javljaju iz Hrvatskog sabora.

Povod za osnivanje austrijske stručne skupine bila su dva prijedloga odluke Nacionalnog vijeća u srpnju 2021., prema kojima bi trebalo zabraniti proslavu sjećanja na bleiburški pokolj i ocijeniti pravilnik o oznakama simbola s obzirom na to da je riječ o simbolima ustaških skupina, stoji u izvješću austrijske policije. Ovu skupinu stručnjaka činio je interdisciplinarni tim, sa stručnjacima iz područja znanosti, savezne i državne vlasti te Katoličke crkve. Tako u izvješću te stručna skupina dolazi do zaključka da bi ubuduće trebalo zabraniti komemoraciju kakva je bila 2019., a posebno prije toga. Kao nova lokacija za odavanje počasti nedužnim žrtvama ubijenim u Bleiburgu najizglednija je Crkva hrvatskih mučenika u Udbini.

L. O.