Noćas točno u ponoć počela je izborna šutnja za predsjedničke izbore 2014. i trajat će do okončanja glasovanja, do nedjelje u 19 sati. Izborni Zakon RH za to vrijeme zabranjuje bilo kakav javni istup, reklamiranje, ili bilo kakvu drugu agitaciju vezanu uz političke stranke i kandidate. Ovo se posebice odnosi na medije, ali i na internetske društvene mreže. Osim tekstova, u vrijeme izborne šutnje zabranjeno je objavljivati i fotografije kandidata. Zabranjeno je i slanje SMS-ova iz izbornih tabora kandidata. Dakako da su neki lokalni lički mediji već prekršili ove odredbe Izbornog zakona. Nije im prvi put. Lanjski incidenti prošli su vrlo mlako od strane DIP-a, koji ih je trebao kazniti do 100 tisuća kuna globe, ali se svelo na opomene. Iako nije bio niti prvi, niti zadnji puta, da isti mediji reklamiraju kandidate u vrijeme kada to zakon izričito zabranjuje. Kampanja je trajala svega 18 dana, ali zacijelo dovoljno dugo da bi predsjednički kandidati javnosti i biračima prezentirali svoje programe.
Dosadašnja je praksa pokazala kako se gubitnici izbora uvijek nanovo pravdaju krađom glasova. Da bi se to spriječilo, ovogodišnje izbore pratit će više od 21 tisuće promatrača. Na biračkim listićima abecednim redom bit će navedeni četvero pretendenata za Pantovčak. Biračima preostaje zaokružiti samo jednog favorita jer svi ostali listići, ako se zaokruže dva ili više kandidata, ako se precrtaju ili dopisuju imena, predstavljat će nevažeće listiće i neće se ubrajati među glasove za bilo kojeg kandidata. Pravo biranja na šestim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti RH ima nešto manje od 3,8 milijuna birača. Predsjednik države bira se većinom glasova svih važećih listića (50 posto + jedan glas), a ako nitko od četvero kandidata ne dobije takvu većinu, izbori će se ponoviti za 14 dana, odnosno 11. Siječnja 2015. U drugi će izborni krug ući dvoje kandidata koji u prvom krugu dobiju najviše glasova.
Neki su mediji već obznanili ankete koje prednost daju određenom kandidatu. Prema dosadašnjim iskustvima gubitnici izbora uglavnom se pravdaju slabim marketingom, pa su im krivi novinari, ili birači nisu prepoznali njihov izborni program, ili… U nedjelju, 28. 12. 2014. još je jedan blagdan demokracije kojega svakako valja iskoristiti.
M. S.

-