Nije trebalo dugo čekati da bi se obistinile najave o mogućoj eskalaciji dolazaka ilegalnih izbjeglica koji su iz Afganistana bolji život potražili u Europi. Iako o tome još uvijek nema službenih vijesti iz susjedne BiH i državnih medija, na stranicama nekolicine lokalnih, privatnih portala već se naveliko govori o tom novom problemu. 

Služba za poslove sa strancima (SPS) Bosne i Hercegovine jučer je poduzela širu akciju i operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području grada Bihaća i izmještanje migranata iz napuštenih objekta sa lokacije Kombiteksa u privremeni prihvatni centar Lipa, prenosi Anadolu Agency (AA). Na širem području Bihaća i prema državnoj granici sa Hrvatskom zadnjih su dana uočene veće skupine migranata, mahom muškaraca mlađe životne dobi.

Inspektori SPS-a su uz asistenciju Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona Policijske stanice Bihać, izvršili kontrolu kretanja i boravka migranata na navedenoj lokaciji, gdje su zatekli 42 muškarca samca porijeklom iz Afganistana. Služba za poslove sa strancima je migrante izmjestila u privremeni prihvatni centar Lipa, gdje im je pružena medicinska pomoć, izvršena identifikacija i registracija te osigurani smještaj, hrana i higijenske potrepštine.

Provedena aktivnost je nastavak kontinuiranih operativnih aktivnosti Službe za poslove sa strancima na izmještanju migranata iz napuštenih objekata u privremene prihvatne centre u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima, u koordinaciji sa lokalnim vlastima na području Unsko-sanskog kantona.

Akcije se nastavljaju jer su migranti već zauzeli mnoge objekte i  lokacije u šumarcima nadomak granicie kako bi se preko  Like ilegalno prebacili u Hrvatsku.

Ostaje nejasno kojom brzinom su se Afganistanci domogli krajnjeg zapada BiH kada ih većina tvrde da su razdaljinu od nesigurnog Afganistana do BiH uglavnom prošli pješice?!?

M.S.