Među poljoprivrednim kulturama koje su zadnjih godina doslovno zauzele Liku ističe se aronija. Grmolika biljka čiji su trpki plodovi u samom vrhu popisa anti-karcenogenih tvari pronašla je u Lici novu domovinu jer joj očito odgovara klima i sastav tla.

Lička je aronija vrlo ukusna, dobro rađa i prinosi su iznad očekivanja. Ovih je dana započela berba ove fantastične biljke. Mnogi je jedu sirovu, suše je, spravljaju ukusan džem i pekmez, a dio se prerađuje u sirupe. Šteta je da u Lici za sada ne postoji pogon za prešanje aronije pa se za veće količine treba javiti u okolicu Zagreba.

Budući da potražnja prati cijenu, trenutno se kilogram bobica aronije prodaje za oko 20 kuna. S obzirom na sastav i zdravstveno djelovanje cijene je zanemariva. Daleko je iza proljetnih trešanja iz zadarskog zaleđa koje su posvuda prodavane po nevjerojatnih 35 kuna. Kao da je u pitanju uvozno, tropsko voće. Istina, cijena u voćnjacima je bila po 10-15 kuna, ali nakupci i ostali šverceri moraju uzeti svoj dio zarade.

L.O.