Počeo je europski volonterski kamp Hrvatske škole Outward Bound za 24 mladih u Edukacijskom centru u Velikom Žitniku!

Od 14. do 27. kolovoza ove godine Hrvatska škola Outward Bound organizira dvotjedni međunarodni kamp pod nazivom „Rhytms of Nature“. Kamp se održava u edukacijskom centru u Velikom Žitniku i okuplja 24 mladih volontera između 18 i 30 godina iz 8 različitih zemalja – Makedonije, Španjolske, Italije, Češke, Latvije, Njemačke, Bugarske i Grčke. 

Volonteri će na ovom kampu učiti o zanimljivostima kultura, glazbe i jezika ostalih sudionika, kako živjeti održivim načinom života, sudjelovat će u izgradnji staze i instrumenata od prirodnih materijala, izradit će edukativnu knjižicu o planinarenju i snalaženju u prirodi, što će biti korisno njima i budućim polaznicima. Uz to, volonteri će održavati informativni štand u petak, 25.8. na sajmu u Gospiću na kojem će upoznavati mještane sa svojim djelovanjem u Velikom Žitniku, kao i o mogućnostima koje mladima nude Erasmus+ mobilnosti. U slobodno vrijeme sudjelovat će u raznim sportskim aktivnostima u prirodi uz mnogo igara i timskih zadataka specifičnih za programe Hrvatske škole Outward Bound. Time će spoznati svoje kvalitete i vještine, vježbati rad u timu i povjerenje prema novim prijateljima te mnogo toga naučiti jedni od drugih.

„Kamp se već nekoliko godina za redom održava uz potporu Europske volonterske službe Erasmus+ programa Europske komisije, a volonterima pruža priliku da nauče mnogo toga o radu u interkulturnom okruženju, radu za zajednicu, flori i fauni ovoga područja, radu s drvetom, očuvanju okoliša, kreativnom učenju i još mnogo toga. Ovo je idealna prilika da mladi spoznaju važnost ostavljanja pozitivnog traga iza sebe za buduće generacije.“ izjavljuje voditeljica projekta Tamara Lipnjak.

Od sredine srpnja prošle godine, stara školska zgrada koju su dobili na korištenje preuređena je i potpuno opremljena kao edukacijski centar. Od tada je kroz centar prošao veliki broj polaznika raznih programa Hrvatske škole Outward Bound i taj broj nezaustavljivo raste. Novim generacijama polaznika ovo će biti polazna i završna točka na programima, gdje će moći ostaviti svoj doprinos u korist budućih polaznika.

Hrvatska škola Outward Bound djeluje već deset godina u cijeloj Hrvatskoj. Dio je svjetskog branda Outward Bound International, koji je vodeći u programima iskustvenog učenja kroz pustolovne aktivnosti u prirodi. Nezaboravno iskustvo koje polaznicima ova škola nudi navodi brojne polaznike da dođu ponovno i time šire vijest o njenom pozitivnom utjecaju.

L.O./L.N.