Počeo Ljetni festival Metajna – ovako se na Pagu živjelo prije 50 i više godina

Nakon izuzetno uspješnog prošlogodišnjeg izdanja, u petak, 24 lipnja počelo je drugo izdanje „Ljetnog Festivala Metajna“, festivala posvećenog predstavljanju i oživljavanju „starinskih običaja“ te velike kulturne baštine otoka Paga kroz gastronomiju, stare alate, zanate i običaje.

Na prvom danu Festivala mnogobrojni posjetitelji su uživali u prezentaciji starih i zaboravljenih zanata i alata uz nastup klapa Sol, Peružini i Slavuji te gastronomski doživljaj i okuse paške janjetine, sira, jela s koromačem, puževa, ribljih specijaliteta, fritula, pogačica, uglavnom brojnih autohtonih delicija. Uz kuhanje domaće rakije i degustiranje, posjetitelji su uživali u domaćim sortama vina i dobrom druženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„I drugu godinu za redom Festival je izazvao veliki interes mještana, turista i vikendaša. Cijela zajednica se uključila kako bi festival zaživio i trajao cijelo ljeto, a naš sadržajan i bogat program različit je od ostale ponude na otoku. Ovako našim gostima dajemo dodatnu vrijednost i upoznajemo ih s jedinstvenom tradicijom koja ih oduševljava, a koju ovako čuvamo od zaborava.“ istaknula je Biserka Zubović, organizatorica Festivala ispred Udruge Stare Užance. Program se nastavio sinoć uz Veče puža i koromača te nastup Klape Sol.

Manifestacija se održava u suradnji s Gradom Novaljom i Turističkom  zajednicom Grada Novalje, pri čemu su svi svjesni značaja očuvanja tradicije i kulturne baštine važnih za budućnost otoka i njegovih žitelja. Kao takav, „Ljetni festival Metajna“  postao je autohtoni i poželjan turistički proizvod koji svojom originalnošću sve više privlači turiste željne drugačije ponude.

„Ljetni festival Metajna 2016“ odvijat će se tijekom cijelog ljeta, odnosno do 29. kolovoza uz bogati program.

L.O.