Početak protupožarne sezone 2019.

Ante Majić - Vodu daj, srpanj 2017. Plano

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika glavni napor požarne sezone i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama započeo je 17. lipnja 2019. godine. Odluka je donesena nakon izvršene procjene vremenskih prilika, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja i sa zapovjednikom vojnih snaga.

Naime, Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za RH u 2019. godini, propisano je razdoblje glavnog napora požarne sezone u vremenu od 1. lipnja do 30. rujna. No zbog situacije na terenu, a vezano uz klimatske značajke duž cijelog priobalja što je uključivalo i duže razdoblje sa značajnijim padalinama čime je smanjena opasnost od šumskih požara, bio je odgođen početak glavnog napora požarne sezone najmanje do 15. lipnja.

Vatrogasne snage

Tijekom ljetnih mjeseci, na priobalju je stacionirano 1.120 profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama priobalnih županija, 5.050 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, 55 vatrogasaca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe HVZ-a, 102 vatrogasca sa 13 vozila iz kontinentalnog dijela RH dislociranih na 12 mjesta (u jednoj smjeni) te do 1.114 sezonskih vatrogasaca, članova dobrovoljnih vatrogasnih društava s priobalja. Redovite dislokacije vatrogasnih postrojbi uključuju Brijune, otoke Ugljan, Brač, Vis, Hvar, Lastovo, Mljet, Dugi otok te Zadar, Šibenik, Divulje, Oklaj, Živogošće, Konavle i Dubrovnik.

Uz vatrogasce, za djelovanje na požarima je spremno do 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (kopnene, zračne i pomorske snage), snage interventne i temeljne policije te interventni tim za spašavanje (DVIP, HGSS, Hitna pomoć).

Promidžbene aktivnosti

I ove se godine u požarnoj sezoni nastavlja s promidžbenim aktivnostima sa svrhom smanjenja broja požara. U sklopu navedenih aktivnosti, Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom nastavlja s emitiranjem radijskih spotova na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom i češkom jeziku unutar HR mreže te na lokalnim radijskim postajama. Navedenim se spotovima domaće i strane turiste upozorava na opasnosti bacanja opušaka i paljenja ložišta na otvorenom. Upozorenja se nalaze i na jumbo plakatima koji su, u suradnji s Hrvatskim šumama, postavljeni na 155 lokacija diljem Hrvatske. Vizuali se nalaze i na oglasnim mjestima na plažama, a uključuju kabine za presvlačenje, info pulteve te tornjeve za spasioce tijekom cijele ljetne sezone.

I ove se godine nastavlja s oglašavanjem na frekventnim trajektnim linijama do sredine rujna.

U suradnji s Hrvatskim autocestama letci za strance na 8 jezika dijelit će se na naplatnim postajama tijekom cijele ljetne sezone, a jedan dio letaka je distribuiran u autokampove, na trajektna pristaništa, turističke zajednice i hotele.

L.O./HVZ