Grad Gospić zajedno sa partnerima, Osnovnim školama Dr. Jure Turića iz Gospića, Dr. Franje Tuđmana Lički Osik i Dr. Ante Starčević Pazarište-Klanac, organizirala je danas početnu konferenciju u sklopu projekta „Gradimo Obrazovanje S Pravom Inkluzijom – prevladajmo teškoĆe“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Bio je dovoljan razloga da je u holu Kulturno-informativnog centra okupe predstavnici škola, djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji, Udruga djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“, predstavnici Ličko-senjske županije te Grada Gospića kao nositelja cijele priče.
Projektom se osiguravaju pomoćnice i pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama. Ukupna vrijednost projekta je 911.490,30 kn, dok je 838.571,07 kn financirano sredstvima Europskog socijalnog fonda. Voditeljica projekta je Nikolina Tonković-Čorak:
-Ovim smo putem zaposlili 23 pomoćnika u nastavi u tri škole kojima je Grad Gospić osnivač. Osim otvaranja novih radnim mjesta treba istaknuti koliku veliku važnost ima ovaj projekt u smislu jačanju socijalne uključenosti i inkluzije djece s poteškoćama u razvoju u odgojno-obrazovne procese jer im se omogućava bolji pristup obrazovanju. Osim toga povećava se i pozitivno mijenja pristup šire javnosti u ovu problematiku jer se ovakvim koracima i pristupom senzibilizira odnos društva prema djeci s poteškoćama u razvoju, rekla je voditeljica projekta Nikolina Tonković-Čorak u uvodnom dijelu konferencije. O iznimno pozitivnim i hvale vrijednim pomacima u odgoju i obrazovanju djece govorila je zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Marta Grgurić, a na ukupnom angažmanu o cijelom projektu zahvalila se predsjednica Udruge „Pčelice“ Željka Šikić.

H. J.