Počinje etno-manifestacija “Jesen u Lici”

1

GOSPIĆ – Dvanaesti puta za redom  etno-manifestacija «Jesen u Lici» u organizaciji Ličko-senjske županije narednog će vikenda  ugostiti brojne izlagače iz Like, šire regije i pet država okruženja, dok se očekuje da će priredbu pohoditi gotovo 20 tisuća ljudi. Naglašeno je to na konferenciji za novinare  organiziranoj s ciljem upoznavanja javnosti s nekim detaljima «Jeseni u Lici». Glasnogovornica Ličko-senjske županije Ivana Devčić istaknula je sve veću popularnost  manifestacije, kao i pomake koji se zamjećuju  u sadržajnom i organizacijskom smislu. Ravnatelj Ličke razvojne agencije (LIRA) Drago Vlainić iznio je nekoliko tehničkih detalja koji zapravo čine image «Jeseni u Lici».

-Ove će godine svoje proizvode izložiti proizvođači i obiteljska gospodarstva iz 14 županija i pet država okruženja. Očekujemo nastup 246 izlagača,  što je rekord ove izložbe. Podsjećam da se krenulo sa 9 izlagača, pa je «Jesen u Lici» kroz ove godine doista  učinila velike iskorake. Nastojali smo zadržati jednu notu po kojoj ovo nije sajam, nego li tradicijska izložba starih zanata, etno-proizvoda, starih sorti voća i povrća i sl. Važno je reći da smo jedni od rijetkih  domaćina koji ne naplaćuju štandove izlagačima niti ulaznice posjetiteljima, kazao je Vlainić. dodavši kako to više nije «Jesen u Lici» nego Jesen u regiji i država  okruženja. Pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina-Stilinović izvijestila je novinare kako će se sukladno tradiciji i ove godine dodijeliti nagrade najboljim proizvođačima sira, meda i rakije. Osim uobičajenih, «Jesen u Lici» će ove godine imati još jednu dodatnu aktivnost.

Oglas

– U prostorijama Kulturno-informativnog centra (KIC) Županijska gospodarska komora organizirat će okrugli stol na temu «Položaj žena u obrtništvu» jer je upravo 2010. godina  proglašena godinom žena u obrtništvu. Bit će to prigoda da žene-obrtnici razmjene iskustva i raspravljaju o problemima s kojima se susreću u svojem  poslu.

Dio organizacijskog tima ovogodišnje izložbe je Mira Jurišić koja je iznijela podatak po kojemu će tijekom dva dana pred publikom nastupiti čak 16 KUD-ova iz cijele Hrvatske. Novost će biti i besplatna vožnja kočijom i fijakerom, moći će se degustirati rakija, sir, med uštipci, a pred očima posjetitelja vrijedne ruke majstora stvarat će proizvode iz eko-materijala. «Jesen u Lici» i ove će se godine događati  u Gradskoj športskoj dvorani i pod nekoliko šatora, a sve to na  više 3000 četvornih metara izložbenog prostora.

M. S.