Dok tisuće mališana iz Like i cijele Hrvatske jedva čekaju da se u PP Grabovača kod Perušića otvori hobitska kuća, ravnateljica ove ustanove Jelena Milković ovih je dana sa svojim timom neprestano u Dedinoj dragi, nevelikoj ponikvi uza sami ulaz u park. Ondje se trenutno završavaju radovi na botaničkom vrtu ljekovitog bilja Njezin kolega Mario Paral angažiran je završetku radova hobitske kuće skivene pod zemljom, u hladu starog jasena.

Hobitsku kućicu ne možete kupiti u trgovini, namještaj i ostale  minijaturne predmete također. Ova perušićka nastamba  plod je vrijednih ruku zaposlenika i volontera parka. Vanjski dijelovi ovog objekta su gotovi,  nabavlja se namještaj i sva sila malih kućanskih predmeta i pomagala kakve sadrži kućica iz mitskih Gospodara prstenova. Nadomak ove kućice nalazi se grandiozna špilja Samograd, a tek koji kilometar dalje teče rijeka Lika. Poželi li neki filmaš snimiti još neki nastavak ove planetarno popularne sage, PP Grabovača je već sada opremljen za nastavak toga serijala.

Ovih dana gradi se namještaj za hobitsku kuću

Ravnateljica PP Grabovača Jelena Milković sa ekipom je po cijelem dane u Dedinoj dragi, uređuju okućnicu hobitske nastambe.

-U PP Grabovača  se uz najveću špilju Samograd na relativno maloj površini nalaze 24 istražena speleološka objekta, što je bez premca u Europi. Ukupno imamo preko 50 špilja, poznatih imena i lokacija, ali još čekamo timove speleologa da ih istraže.

Najveći broj naših posjetitelja su obitelji s djecom. Zato smo došli na ideju da izgradimo hobitsku kućicu i vrtove ljekovitog bilja. Imamo izvrsnu suradnju s udrugom „Pčelice“ iz Gospića koja okuplja roditelje  djece s poteškoćama u razvoju. Ovdje se nalazi i senzorički postav za djecu s posebnim potrebama, kao i Panov labirint.

Kolege iz parka na čelu s Mariom Paralom  završavaju namještaj za hobitsku kućicu, ovih dana ga zaštićuju posebnim premazima. Sve se radi ručno jer za takvu namjenu nema standardnih mjera. Treba završiti zidne police i okrečiti unutrašnjost. Konačno otvaranje hobitske kućice je za manje od dva tjedna. Budući se kućica nalazi pod  zemljom, stalna temeperatura zraka u toj nastambi je oko osam stupnjeva C. Ovdje ima još mjesta za nekoliko hobitskih kuća, kaže nam ravnateljica Jelena.

Sa sjevera puše bura i pokreće  šumske orgulja, još jednu originalnu ideju  nastalu  u PP Grabovača. Šumske orgulje imaju šest cijevi, šest  tonova nešto niže frekvencije što daju neprekidan zvuk. Dok ima bure.

L.O.