Podignuta zastava EU i otkrivena ploča s natpisom EU

Ličko Petrovo selo – Točno u ponoć Hrvatska je postala 28. članica Europske unije. U svakom kutku Lijepe naše svatko na svoj način obilježio je ovaj povijesni dan. Posebni programi upriličeni su na pograničnim područjima, tako su točno u ponoć na Međunarodnom graničnom prijelazu Ličko Petrovo selo policijski službenici Policijske uprave Ličko senjske sa načelnikom Antom Podnarom, županom Ličko senjskim Milanom Kolićem, načelnicima Općina Plitvička Jezera i Udbine Borisom Luketićem i Ivanom Pešutom,  premijerom Unsko sanskog kantona Hamdijom Lipovačom, Komesarom policije Unsko sanskog kantona Marijanom Šimićem, načelnikom Općine Bihać Endžadom Galijaševićem, predstojnikom Carinarnice Zadar predvođenim Ivicom Knezom, te carinskim službenicima nazočili prigodnom kulturnoumjetničkom programu a potom i svečanom podizanju zastave  Europske unije te otkrivanju ploče s natpisom EU. Zastavu EU na graničnom prijelazu Ličko Petrovo selo podignuli su carinska službenica Jelena Orešković i policijski službenik  Krunoslav Adamović  dok je čast otkrivanje ploče sa natpisom EU pripala načelniku PU Ličko senjske Anti Podnaru.

Nastavak ispod oglasa

Prigodnim govorom nazočnima se obratio župan Ličko senjski Milan Kolić koji je rekao da je ovo noć u kojoj smo svjedoci ostvarenja još jednog sna i cilja koji je sanjao prvi predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman, jer je ostvarenje njegovog životnog i političkog cilja neovisne i samostalne države Hrvatske, a večeras naša zemlja postaje punopravna članica EU, zajednica zemalja u kojoj je dr. Tuđman uvijek vidio pripadnost.

          mkolic„ naša županija je spremna na sve izazove koje članstvo donosi , teško je vrijeme za sve čalnice EU što znači da ne dolazimo kao teret već kao ravnopravni partneri koji će aktivno sudjelovati u rješavanju krize. Uvjereni smo da ćemo u narednom razdoblju ostvariti naše ciljeve i planove kojima jamčimo boljitak i ugodan život svim našim stanovnicima. Ustrajmo u zajedništvu jer samo tako možemo ostati i očuvati svoj identitet i ponos s kojim ulazimo u EU. Ličko senjska županija, naši djelatnici Carine i naši policajci od sada će stajati ne samo na ulasku u Hrvatsku već u sve zemlje EU , time će naravno njihova odgovornost, njihove zadaće biti u mnogome veće i ja im želim uspjeh u radu“ – rekao je župan Kolić.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i načelnik PU Ličko senjske Ante Podnar koji je istaknuo da je izuzetna čast nalaziti se na ovom mjestu koje će biti zabilježeno kao povijesni trenutak u kojem ovdje na graničnom prijelazu Ličko Petrovo selo RH postaje punopravna 28. članica zajednice europskih naroda. Kako za RH tako i za Županiju Ličko senjsku koja je prostorno najveća u RH, na kojoj djeluju dva granična prijelaza sa Republikom Bosnom i Hercegovinom, i to granični prijelaz Ličko Petrovo selo i granični prijelaz Užljebić, ulazak RH u EU je od iznimne važnosti.

          podnar4„ koncept pripreme za ulazak u EU nije bio lak, naročito kad govorimo o policijskim snagama koje su proteklom vremenu morale proći brojne prilagodbe kako u zapovjednom tako i u operativnom smislu. Kvalitetna edukacija i obrazovanje policijskih službenika granične policije garancija je uspješnog i profesionalnog rješavanja policijskih zadaća kako u poslovima vezanima uz graničnu kontrolu tako i na poslovima zaštite državne granice. Isticati u ovom trenutku uspješnu zaštitu državne granice a ne spomenuti naše kolege iz susjedne Republike BiH u predanoj i nesebičnoj suradnji u brojnim poslovima i zadatcima vezane uz graničnu policiju svakako bi bilo neodgovorno. Opravdano vjerujem da će ta suradnja i u daljnjem periodu biti uspješnija zašto su svakako odgovorni policijski rukovoditelji koji imaju značajnu ulogu kada su u pitanju organizacije policijskog rada. Uspješna suradnja lokalnih zajednica kao i gospodarskih subjekata koji su geografski smješteni uz graničnu crtu te njihova odgovorna suradnja kroz partnerski odnos sa policijom takođerje jamac sigurnosti na ovim prostorima svakako doprinosi unapređenjima života te jačanju sigurnosti građana. RH pripada zajednici s kojom ćemo djeliti slobodu, demokraciju, vladavinu prava i međusobno povjerenje  što zajedničkim radom moramo sačuvati. Iz navedenih razloga obaveza je svih policijskih snaga daljnje jačanje policijskog profesionalizma na svim operativnim razinama a naročito prilikom primjene policijskih ovlasti čije je postupanje uređeno kako domaćim zakonodavstvom tako međunarodnimpravnim standardima2 – rekao je načelnikPU Ličko senjske Ante Podnar.

Ulasku RH u EU prigodnim riječima čestitali su brojni uzvanici iz Bihaća među kojima i načelnik Općine Bihać Endžad Galijašević koji je istaknuo da upućuje iskrenu čestitku građanima Hrvatske i političkom vrhu ulasku Hrvatske u EU, jer ulaskom Hrvatske u EU je i poruka Bihaću i BiH da što prije naprave sličan politički ambijent te da uz pomoć Hrvatske što prije uđu u EU.   

Dražen Prša/Hrvoje Jurković