Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave karlovačke, uz koordinaciju Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci dovršili su danas kriminalističko istraživanje nad 78-godišnjim državljaninom Hrvatske Draganom Beširom i 79-godišnjim državljaninom Srbije Slobodanom Đorđevićem zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Sumnjiče se da su u razdoblju od 8. listopada do 10. studenog 1991. godine 78-godišnjak kao zapovjednik Općinskog štaba teritorijalne obrane Korenica i 79-godišnjak kao zapovjednik „Isturenog komandnog mesta“ 13. korpusa JNA u Mukinjama, u mjestima Vaganac, Smoljanac, Sertić Poljana, Rastovača, Korana, Drežnik Grad, Lipovača Drežnička Grabovac, Drežničko Selište, Irinovac, Oštarski Stanovi, Čatrnja, Brajdić Selo, Lipovac i Rakovica, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, propustili spriječiti ubijanje civilnog stanovništva, iako su to bili dužni. Na taj način su dopustili da njihovi podređeni ubiju 35 osoba-civila i teže rane njih pet. Tada su sva mjesta opljačkana i spaljena, a obiteljske kuće rušene eksplozivom. Pri tome nisu pošteđeni niti gospodarski objekti, poslovne zgrade i crkve.

Osim ovih zločina 79-godišnjak se sumnjiči da je 26. rujna 1991. godine kao zapovjednik sa zapovjednom ovlasti nad svim postrojbama JNA na tada okupiranom području Općine Korenica propustio spriječiti napad višecijevnim raketnim bacačima na kamp „Grabovac“ u Grabovcu u kojem su tada bile smještene izbjeglice s područja Općine Korenica kojima je upravo on prethodno spalio kuće. Dopustio je da njegovi podređeni raketiranjem ubiju tri osobe. Među poginulima bilo je i dijete starosti tri mjeseca, najmlađa civilna žrtva u Lici.

Protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci. S obzirom na to da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, za njima su raspisane potrage.

PULS/L. O.