Preostalo je manje od tjedan dana vremena za podnošenje jedinstvenih zahtjeva za izravnu potporu plaćanja u poljoprivredi. Prema uvjetima Agencije za plaćanje u poljoprivredi u ovu kategoriju ulaze plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima: mliječne krave, rasplodne krmače, djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje i duhan. Tu se ubrajaju i IAKS mjere ruralnog razvoja:

– Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene

– Mjera 11 – Ekološki uzgoj

– Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima

– Potpora za očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara poljoprivrednog bilja.

Svim aktivnim poljoprivrednicima prošle (referentne) godine dodijeljena su prava na plaćanja po principu „jedan prihvatljivi hektar – jedno pravo na plaćanja“, pa od ove godine poljoprivrednici mogu ostvariti nova prava na plaćanja isključivo iz Nacionalne rezerve ili prijenosom prava od drugog poljoprivrednika. Prijenos prava na plaćanja – putem prodaje, darovanja, nasljeđivanja ili zakupa – poljoprivrednici moraju prijaviti regionalnom uredu Agencije za plaćanja do 16. svibnja ove godine.

Kao i do sada, jedinstveni zahtjev poljoprivrednici ispunjavaju elektronski kroz AGRONET, a podnose „papirnato“ poštom ili osobno regionalni ured Agencije za plaćanja do 16. svibnja 2016. godine. Svima koji nisu u mogućnosti samostalno popuniti zahtjev u AGRONET-u  pomoć mogu dobiti u regionalnim uredima. Iznimno od roka za podnošenje jedinstvenog zahtjeva, jedinstveni zahtjev se može podnijeti najkasnije do 10. lipnja 2016., ali se u tom slučaju smanjuje visina plaćanja po danu kašnjenja, a nakon isteka roka za zakašnjele zahtjeve zahtjev se smatra nedopuštenim, osim u slučaju više sile i iznimnih okolnosti. Također, kod podnošenja zahtjeva za dodjelu ili povećanje vrijednosti prava na plaćanja u roku za zakašnjele zahtjeve obračunava se smanjenje po danu kašnjenja.

Više informacija o Izravnim plaćanjima 2016. godine pogledajte ovdje: http://www.apprrr.hr/izravna-placanja-2016-1840.aspx

L.O.