Prema anketi čiji je naručitelj portal direktno.hr, braniteljski prosvjed u najvećoj mjeri podržavaju građani Ličko-senjske županije (71 posto), a slijede Vukovarsko-srijemska (65 posto), Sisačko-moslovačka (63 posto), Zadarska (62matic posto), Virovitičko-podravska (61 posto), Šibensko-kninska (59 posto) i Brodsko-posavska (58 posto) županija. Podrška u Požeško-slavonskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji iznosi po 56 posto, Dubrovačko-neretvanskoj i Karlovačkoj po 55 posto, a u Osječko-baranskoj županiji i Gradu Zagrebu po 53 posto. U Zagrebačkoj županiji braniteljski prosvjed podržava 52 posto građana, u Varaždinskoj 51 posto, u Krapinsko-zagorskoj 50 posto, a u Koprivničko-križevačkoj 49 posto građana. Još manju podršku braniteljima, prema ovoj anketi, daju građani Međimurske (43 posto) i Primorsko-goranske županije (40 posto), dok je rekordno niskih 17 posto podrške evidentirano u Istarskoj županiji.

Podsjetimo, Đuro Glogoški je u ponedjeljak izrazio sumnju u vjerodostojnost RTL-ove ankete prema kojoj većina hrvatskih građana ne podržava njihov prosvjed, pri čemu je istaknuo da je stvar u tome tko naručuje ankete. Tada je najavio da će u srijedu predstaviti rezultate ankete koju su branitelji naručili.

Prema RTL-ovoj anketi koju je provela Promocija plus, prosvjed potpuno podržava 22,8 posto ispitanih, dok ga 11,6 posto uglavnom podržava. Građana koji nikako ne podržavaju prosvjed je 35,3 posto, a njih 12,9 posto ga uglavnom ne podržavaju.

Među političkim strankama prosvjed branitelja najviše podržavaju u HDZ-u (70 posto), a najmanje u SDP-u (5,2 posto). Članovi Živog zida su podijeljeni, 40 posto ih je za prosvjed u Savskoj ulici, a 35,7 posto se protivi. U ORaH-u i HNS-u su nadmoćno protiv prosvjeda.

L.O.

-