Na obilježavanju 20-te obljetnice „Oluje“ na planinskom prijevoju Ljubovo mnogi su se došli pokloniti žrtvama 67 poginulih branitelja. Sve je bilo dostojanstveno i uz najviše civilizacijske standarde, uz dužan pijetet prema onima koji su u proboju na tom pravcu bojišnice ostavili svoje živote. U oči je upadalo što se ondje nalazi čak osam spomen obilježja, kao da je riječ o različitim vojskama iz različitih epoha. Gradnja jedinstvenog spomen-obilježja na tome mjestu ideja je stara već desetak godina, ali se po ustaljenom običaju u sve upleo činovnički mentalitet. Umirovljeni bojnik Antonio Šebalj predsjednik je Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata ličko-senjske županije i gorljivi pobornik ideje da se jednim skupnim obilježjem na tome mjestu oda počast poginulim suborcima.
Šebalj2-225x300-Idejno rješenje toga zajedničkog spomenika staro je više od 6 godina i djelo je g. Mate Žagara. Prvotno bi se cijena realizacije toga projekta kretala oko 2 milijuna kuna. S obzirom na financijsku situaciju išlo bi se na jednostavnije i znatno jeftinije rješenje, uz financijsku potporu Grada Gospića, Ličko-senjske županije i Ministarstva hrvatskih branitelja. Na početku realizacije sve je zapelo oko „papirologije“. Naime, parcela na kojoj bi se gradio spomenik u vlasništvu je Općine Udbina. Prije 5 godina upućena im je zamolba za izlučivanje te parcele za gradnju zajedničkog spomenika, ali odgovor nismo dobili do danas. Ne znam gdje je zapelo, možda zbog određene bojazni Općine za financijskim sudjelovanjem u realizaciji projekta, što nije niti bio naš naum. Prostor za izgradnju sadašnjih i budućeg zajedničkog spomenika odabran je zbog činjenice da su se na tom užem prostoru tijekom „Oluje“ odigrale najžešće borbe. Obitelji poginulih postavljale su nakon rata spomen-ploče na mjestima pogibije svojih najmilijih, često riskirajući živote jer se sve to odigravalo u neposrednoj blizini minskih polja. Neke od tih ploča su prenesena na sadašnji zajednički lokalitet, a neke su još uvijek negdje u gudurama Ljubova. Nakana nam je objediniti spomenik s imenima svih poginulih vojnika, zajedno s pripadnicima češkog bataljuna UNPROFOR-a. Na zadnjoj komemoraciji bio je i češki veleposlanik u RH i obećao financijsku potporu našem novom projektu jer ga je dirnula naša skrb oko očuvanja uspomena na poginule Čehe stradale tijekom Domovinskog rata na ovom području. Veliko razumijevanje i potporu imamo od braniteljskih udruga s područja cijelog Primorja, Rijeke, Raba, Opatije i Istre, odakle su došle postrojbe da bi branile ovaj dio Hrvatske, rekao nam je bojnik Antonio Šebalj.
Nazvali smo Općinu Udbina kako bismo se informirali gdje je zapeo prvi korak ove priče. Javio nam se zamjenik načelnika Milan Uzelac i predložio da se zamolba za službenim izuzećem parcele za gradnju spomenika ponovno dostavi Općini jer nema razloga da ne bude urgentno i pozitivno riješena.

H. J.