Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan!

Foto: GsPress

U novome tjednu vrijeme će u većini krajeva biti suho i barem djelomice sunčano, a od srijede uglavnom na sjevernom Jadranu može biti kiše. Pritom će zbog pritjecanja toplog zraka s jugozapada temperatura porasti, pa se će biti i iznadprosječno toplo. A kolika je vjerojatnost da zima u Hrvatskoj, okolici i zemljama Sredozemlja bude toplija od prosjeka, više će se znati potkraj tjedna, nakon što Međunarodni meteorološki skup, koji se sljedećih dana održava u Zagrebu, izradi i objavi najnoviju službenu sezonsku prognozu za zimu.

U ponedjeljak će u Baranji i istočnoj Slavoniji biti djelomice sunčano, a u zapadnoj Slavoniji pretežno sunčano. Ponovno magovito jutro bit će uglavnom u Posavini. Vjetar slab, mjestimice do umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura od -2 do 1 °C, mjestimice uz mraz, a najviša poslijepodnevna oko 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro mjestimice magla, mraz i najniža temperatura većinom od -3 do 0 °C. Tijekom dana pretežno sunčano, a poslijepodne i umjerena naoblaka, uz uglavnom slab vjetar i najvišu temperaturu od 8 do 11 °C.

Najhladnije će ujutro biti po kotlinama gorske Hrvatske, i oko -5 °C, pa treba još i više pripaziti na mogućnost poledice na mokrim kolnicima, pogotovo u magli. I u gorju i na sjevernom Jadranu bit će većinom sunčano, s više oblaka u drugom dijelu dana kad se temperatura u gorju očekuje i do 9 °C, a duž obale i do 15 °C, uz slabu i umjerenu buru i sjeverozapadnjak.

Na umjerenu i jaku buru i sjeverni vjetar u prvom dijelu dana treba računati u Dalmaciji. Poslijepodne će vjetar slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, uz najnižu temperaturu od 5 do 10 °C, u unutrašnosti i nižu, uz moguć slab mraz, te najvišu dnevnu većinom između 10 i 15 °C.

Podjednake vrijednosti bit će i na jugu Hrvatske, gdje će biti najviše sunca, ali i najjačeg vjetra. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, a poslijepodne i sjeverozapadnjak, uz umjereno valovito do valovito more.

U nastavku tjedna u unutrašnjosti većinom suho, djelomice sunčano i toplije. Mogućnost slabog mraza i magle postojat će još uglavnom samo u utorak. Povremeno će puhati umjeren jugozapadni vjetar, osobito u poslijepodne. U gorju jugozapadnjak može biti i jak.

I na Jadranu u idućim danima djelomice sunčano te malo toplije, uz slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak. Najviše sunčanog vremena bit će na južnom dijelu, a oblaka na sjevernom, gdje je moguća i kiša, uglavnom na riječkom području, i to od srijede do petka u većinom malim dnevnim količinama, u subotu vjerojatno i obilnija.

L.O./DHMZ/HRT