Poklonimo se svima koji su nam za svojih života činili dobro

U Katoličkoj crkvi prvoga dana mjeseca studenog obilježava se svetkovina Svih svetih. Tada se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Ovaj stari običaj datira još od vremena pape Grgura i postao je civilizacijski uzus vezan uz štovanje pokojnika i sjećanja na njih.
U Republici Hrvatskoj Svi sveti obilježavaju se kao državni blagdan od 1996. pod tim imenom, a dotad je praznik bio neradnim danom pod nazivom: Dan spomena na mrtve, a od 1989. do 25. ožujka 1991. Dan sjećanja na mrtve. Bez obzira na stare i nove datumske odrednice sutra ćemo svakako pohoditi počivališta naših najmilijih, zapaliti svijeću, pomoliti se, sjetiti ih se i najmanje taj jedan dan u godini u mislima biti s njima.
U utorak je Dušni dan kada se zapravo trebamo pokloniti svim preminulima. Nevažno je hoćemo li stručak cvijeća i zapaljenu svijeću na nečiji grob staviti na dan Svih svetih ili na Dušni dan. U svakoj obitelji postoji razlog i dužno štovanje pokloniti se nekome tko nam je života puno značio, pomagao, činio nam dobra djela. Sve ovo su dovoljni razlozi da bismo ih štovali i zahvalili im se obilaskom njihovih zadnjih počivališta.

L. O.

Nastavak ispod oglasa