Pokušava li Banić spasiti Kostelca?

Nedavno je još jedan euforičan tekst plasiran u javnost ovaj put iz ureda gradonačelnika Stjepana Kostelca i to na temu odluke o ukidanju Centra za pomoć u kući koju potpisuje Darko Banić, predstojnik Ureda državne uprave u Ličko-senjskoj županiji, javlja portal Indirektno.

Dopis potpisao Darko Banić, tajnik SDP-a Grada Gospića

Banić, inače tajnik SDP-a Grada Gospića, otočkoj javnosti postao je poznat kada je zajedno sa svojim partijskim predsjednikom Nikolom Marasom došao podržati skup za privatni radio Otočac kojeg su vlasnici između ostalog Gradonačelnik Kostelac i direktorica HRO-a Ruža Orešković. Upravo iz tog razloga predsjednik Gradskog vijeća Branislav Šutić nije se htio žaliti na odluku koju potpisuje gospićki SDP-ovac Banić, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će priča o Centru za pomoć u kući u konačnici i završiti.

Kostelac je još jednom obmanama pokušao insinuirati da će napraviti štetu Gradskom vijeću.

Gradonačelnik se može smijeniti prije isteka mandata, Gradsko vijeće ne može 

Gradonačelnik Kostelac u svom euforičnom obraćanju najavljuje raspuštanje Gradskog vijeća čime je opet pokazao da voli obmanjivati javnost ali i da slabo čita zakone jer sukladno zakonu Gradsko vijeće ne može se smijeniti prije isteka mandata za razliku od gradonačelnika koji se može smijeniti referendumom ( vrlo moguć scenarij u Kostelčevom slučaju) ili po sili zakona kada gradonačelnik mora biti razriješen ukoliko  počini kazneno djelo za koje se po sili zakona izriče kazna veća od 30 dana ( također izgledan scenarij u Kostelčevom slučaju). A evo i zašto.

Za kaznena djela sa kaznom od 30 dana po zakonu gradonačelniku prestaje mandat

Uzimajući u obzir da Kostelac u svom radu i mandatu ima znatan broj velikih i složenih kršenja zakona dio kojih je utvrdila i Državna revizija ( sjetimo se samo nezakonite isplate savjetničke naknade Mili Tomaiću i kupovanja mandata većine u Gradskom vijeću ili financiranja privatnog Radio Otočca sa 550.000 kn godišnje kojem je i on jedan od vlasnika, nepoštivanja zakona o javnoj nabavi jer godinama istom izvođaču dodjeljuje radove ili kako neslužbeno doznajemo kontroverzni kamp koji nije stavljen u funkciju niti radi niti privređuje na industrijskoj zoni u koji je uloženo više od 1,3 milijuna kuna i oko čije izgradnje se povlače repovi) na nadležnim je institucijama da to utvrde. Kao i da ispitaju zašto to već ranije nije učinjeno.

Indirektno.com/L.O.