U našem neposrednom susjedstvu „dolaze na naplatu računi“ zbog  intenzivnog i nekontroliranog priliva ilegalnih migranata. Nakon neuspjelih upada u Mađarsku migranti su se počeli okupljati u Šidu nedaleko granice Srbije i Hrvatske. U svega tjedan dana zauzeli su ključne javne površine u tome gradu, izazvali brojne tuče, krali, provaljivali u vikendice… Unatrag tri dana počeli su se okupljati po gradskim trgovima gdje ih je po nekoliko stotina održavalo muslimanski obred molitve i klanjanja. Sve bi ovo vlasti Srbije donekle i tolerirale da se iz te gomile svako malo nisu čuli ratni pokliči „Alahu akbar“! Stvar su smirili pripadnici Specijalne policije, dok je predsjednik Vučić najavio „hermetičko zatvaranje srbijanskih granica ukoliko se najezda migranata nastavi“.

Posljednjih dana intenziviran je priliv migranata koji iz pravca Bijeljine, Zvornika i Bratunca dolaze u Tuzlu. Samo tijekom jučerašnjeg dana u Tuzlu je stiglo najmanje 150 migranata.

– Tuzli prijeti sigurnosna, ali i humanitarna katastrofa. Rezerve hrane su na minimumu, a situacija u improviziranom naselju na platou autobusne postaje je očajna, ističu volonteri.

Na probleme s migrantima upozoravaju i građani.

– Traže novac, vuku za rukav, kradu, otimaju… Ako im ne date ono što traže, postaju agresivni. Neki od njih novac troše za hranu, ali neki s isprošenim novcem odu u kladionicu, kažu stanovnici Tuzle.

Pune tri godine migranti stižu u Tuzlu, a uprkos usvojenim zaključcima na sjednici Gradskog vijeća, nikad nisu stvoreni uvjeti za sustavan odnos prema ovom problemu. Ukoliko se nastavi intenzivan i nekontrolirani dolazak migranata kao proteklih dana, Tuzla će se vrlo brzo suočiti s najvećim sigurnosnim i humanitarnim izazovom od završetka rata u BiH.

Iz Grčke dolaze vijesti o sve više otkrivenim lažima plasiranim iz Turske. Gotovo 100 tisuća migranata stacioniranih na „ničijoj zemlji“ i uz tursku granicu uopće nisu izbjeglice iz Sirije, kako tvrdi službena Ankara, već ilegalni migranti iz Afganistana, Pakistana, Bangladeša i Jordana. Njih oko 200 uhitila je grčka policija prilikom ilegalnih upada u tu državu. Kao i sve ovo vrijeme nitko od njih nije imao valjane dokumente i gotovo svi su se lažno predstavljali kao  ratne izbjeglice iz Sirije.

M. S