Prema statističkim pokazateljima u deset mjeseci 2019. godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.

Kako su pred nama Martinje, ali i mjeseci slavlja tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana policija poziva na oprez u prometu. Napominju da će tijekom tih dana na cestama biti  maksimalan broj policijskih snaga.

Prema vrstama radi se o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima sa vozilima koja su dolazila iz tog smjera. Tome dodatno doprinose i prometno nepovoljni vremenski uvjeti, kakvi  se očekuju i ovog vikenda, odnosno promjenjive vremenske prilike s kišnim razdobljima.

“U takvim okolnostima, kolnik postaje mokar, klizav i hladniji prilikom čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom.

Stoga je, prije vožnje u takvim uvjetima, potrebno dodatno provjeri tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite. Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem, prouzročile mlade osobe poseban apel uputili bismo i roditeljima takvih osoba”, ističu iz policije.

Statističko praćenje broja prometnih nesreća, iz godine u godinu, pokazuje da se upravo u studenom i prosincu – mjesecima božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća te time i stradavanja.

Policija će stoga do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja. U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

L.O.