Politički daltonizam ili nedostatak bon-tona?

Još dugo će se evocirati uspomene na jučerašnju pressicu gospićkog SDP-a. Dokazani stručnjaci za GAF-ove (Građenje, Arhitekturu, Financije) nisu se skanjivali da bi Urbi et Orbi pokazali što misle o gradnji nove tržnice. Epohalne dosege ovoga čina  taj će stručni tim svakako reći pred Policijom jer zacijelo imaju čvrste dokaze za sve tzv. nepravilnosti. Samo su načinili greške u koracima (Upsss-krepat, ma ne molat!). Glavno je pitanje zbog čega su ponovno stali pred skupinu  odabranih novinara baš ovoga petka?

Dogodilo se to svega dan nakon što je sa Iblerovog trga prozujala vijest o raspuštanju nekoliko lokalnih partijskih ćelija. Zbog nerada, loših rezultata, blamiranja… Ako je suditi po ovim normama, gospićki je SDP vrlo blizu iste sudbine. Nedavno se doznalo za kraj pravne trakavice u kojoj su oslobođeni krivnje HDZ-ovi kadrovi s Veleučilišta N. Tesla (Šutić i Krmpotić). U međuvremenu iz iste ustanove stižu informacije o nedopustivim protuzakonitim pogreška sada već ex-SDP vodstva Maras-Skendžić. Možda je  sasvim slučajno partijska ćelija gospićkog SDP-a lansirala još jedan spin (ili bolje reći „mići spinać“) da bi se umanjila vrijednost 20-ak novih radnih mjesta na novoj benzinskoj crpki otvorenoj baš toga dana?. Ili da bi se marginalizirao dolazak ministra Horvata  s novim „vjetrom u leđa“ ovoj Županiji, što će se očitovati u 23 milijuna kuna ulaganja u poduzetničke zone, plus cijelog paketa mjera i natječaja za uzlet poduzetništva? Ili da bi se zanemario projekt „GORA“ Gospićkog održivog razvoja kojemu je istoga dana tim stručnjaka zagrebačkog Instituta „dr. Ivo Pilar“ dao najbolju ocjenu? Ili da bi se zanemario odlično provedeni projekt EU „Erasmus +“ koji je ličke srednje škole vinuo u društvo najboljih? Simptomatično: sve se ovo dogodilo istoga dana kada se  dogodila  spomenuta epohalna pressica gospićke partijske ćelije SDP-a. Slučajnost ili očajnički pokušaj s unaprijed neuspjelim ishodom?

Bivša Vlada ovu je županiju obilazila u širokom luku. Čak je i bivši premijer Milanović u Gospiću  bio samo jednom za svojega mandata:da bi u jednom kafiću tijekom predizborne kampanje pokušao dobiti poneki glas. A gospodarstvo, školstvo, kultura, ulaganja…?

Znaju li u SDP-ovoj središnjici za retoričke i koncepcijske stavove gospićke partijske ćelije? Za razliku od uljuđenih političkih suparnika vladajućem HDZ-u na županijskoj razini (lidera poput Ante Franića, Tomislava Zrinskog, Berislava Gržanića…), GO SDP-a Gospić u svojem političkom vidokrugu nema nijansi. Sve je crno-bijelo, kao po onoj „Ili si s nama, ili si protiv). Takva je nezrela i zaostala koncepcija  učinila je da se Zlatko Komadina, kao protu kandidat Milanovića na unutarstranačkim izborima, u Gospiću osjeća kao „persona non grata“. Među svojima je, a nisu se udostojili s njim naći domaćini stranke na gradskoj razini. Komadina je tada rekao da ne razumije takav nedopustivi politički bon-ton. Pitanje je razumiju li ga oni na koje se ta kritika odnosi?

V.I.